04 iul. 2023 | 08:57

Ce se întâmplă cu Bitcoin, Ethereum și alte critpomonede: decizia vine de la Bruxelles

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu Bitcoin, Ethereum și alte critpomonede: decizia vine de la Bruxelles

Bruxelles a luat decizia. Iată ce se întâmplă cu criptomonede precum Bitcoin și Ethereum.

Regulamentul (UE) 2023/1114 al Parlamentului European și al Consiliului privind piețele criptoactivelor (MiCA) a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE. Acesta urmează să se aplice efectiv începând cu data de 30 decembrie 2024.

La nivel global, MiCAR constituie cea mai avansată legislație privind cripto-activele până în prezent. MiCA are drept obiectiv principal instituirea unui cadru comun de reglementare și supraveghere pentru activitățile care implică criptoactive și care nu fac obiectul reglementării la nivelul altor norme comunitare și se va aplica emitenților de criptoactive, precum și furnizorilor de servicii pentru criptoactive în Uniunea Europeană. Lipsa unor astfel de norme îi poate expune pe deținătorii de acest tip de active la riscuri semnificative și poate induce, de asemenea, riscuri substanțiale pentru integritatea pieței, inclusiv în ceea ce privește abuzul de piață și criminalitatea financiară.

Ce se întâmplă cu criptomonede precum Bitcoin

Regulamentul MiCA va proteja investitorii, prin creșterea transparenței și prin punerea în aplicare a unui cadru cuprinzător pentru emitenții și furnizorii de servicii de criptoactive. Pentru punerea în aplicare a acestui Regulament este necesară elaborarea unui act normativ care să stabilească autoritățile competente la nivel național și alocarea atribuțiilor/responsabilităților din perspectiva diferitelor categorii de criptoactive, ținându-se seama, totodată, și de implicarea și de competențele autorităților europene de supraveghere a piețelor financiare bancare și nebancare (EBA, ESMA, BCE).

Noile reguli acoperă emitenții de token-uri asimilate monedelor electronice (EMT), de token-uri raportate la active (ART), precum și alte tipuri de criptoactive sub condiția demonstrării că acestea din urmă nu se pot încadra în caracteristicile EMT sau ART. De asemenea, noua legislație vizează și furnizorii de servicii pentru criptoactive, locurile de tranzacționare, precum și furnizorii de portofele în care sunt deținute criptoactivele. Acest cadru de reglementare își propune să protejeze investitorii, să păstreze stabilitatea financiară, permițând în același timp inovarea și stimularea atractivității pieței criptoactivelor.