28 mart. 2023 | 12:16

Ce se întâmplă când ești între viață și moarte: studiul oamenilor de știință dezvăluie experiențe fascinante

ACTUALITATE
Ce se întâmplă când ești între viață și moarte: studiul oamenilor de știință dezvăluie experiențe fascinante

Pierderea bruscă de sânge l-a împins pe Kevin Hill în pragul morții, iar într-un interviu recent el a dezvăluit cum arăta „experiența sa aproape de moarte”. S-ar putea să sune ca o chestie din filmele SF, dar s-au făcut o mulțime de cercetări asupra experiențelor din apropierea morții, care nu sunt halucinații, ci ceva mai neobișnuit.

„Nu priveam în jos la corpul meu, dar eram separat de corpul meu. Era ca și cum aș fi fost în tărâmul spiritelor – eram conștient de ceea ce se întâmplă, dar aveam atât de multă pace”, a spus el pentru Mirror.

„Știam că sângerez. Știam că e serios. Personalul medical a continuat să intre și să iasă pentru a opri sângerarea”.

Pierderea de sânge de cinci litri a lui Hill a fost cauzată de calcifilaxie, o boală rară, în care calciul se acumulează în vasele de sânge. Poate provoca necroză a pielii și a țesutului adipos, ducând uneori la sângerări severe.

A vedea o lumină albă, a întâlni o prezență din altă lume și a-ți vedea viața fulgerând în fața ochilor tăi sunt toate clișee asociate cu moartea. Cu toate acestea, cercetările arată că aceste fenomene sunt, de fapt, surprinzător de comune în timpul experiențelor aproape de moarte, raportate pe tot globul de la oameni din toate mediile culturale.

Ce se întâmplă când ești aproape de moarte

Spre exemplu, în 2022, un studiu științific al morții și-a propus să descopere mecanismele potențiale, implicațiile etice și considerațiile metodologice pentru studierea morții și a scos câteva observații interesante.

În general, experiența medie aproape de moarte implică mai întâi să te simți separat de corpul tău, în timp ce ești conștient de moartea ta iminentă. Apoi, o analiză semnificativă a acțiunilor, intențiilor și gândurilor tale.

Sună ca un vis febril, dar experiențele din apropierea morții au puține în comun cu halucinațiile.

În timp ce atât halucinațiile, cât și experiențele aproape de moarte implică asistența la evenimente care nu au loc de fapt, asemănările lor se termină aici. Adesea, atât halucinațiile, cât și experiențele în apropierea morții sunt urmate de același tip de transformare psihologică pozitivă pe termen lung pe care studiile recente le-au asociat cu utilizarea de substanțe precum psilocibina.

„Situația m-a făcut să-mi reorientez prioritățile”, a spus Kevin.

„Când am ieșit din spital, atmosfera familiei mele s-a schimbat dramatic. Am devenit mai rezistent. Știu că mă pot recupera”.

Se pare că este departe de a fi singurul, deoarece unul din zece oameni din întreaga lume raportează că a avut o experiență aproape de moarte, la un moment dat în viața lui. Aceasta este conform constatărilor care au fost prezentate la reuniunea anuală a Academiei Europene de Neurologie din 2019, care a recrutat peste 1.000 de oameni din 35 de țări.