10 oct. 2023 | 15:23

Ce se ascunde sub Oceanul Pacific. Datează de milioane de ani, descoperirea fascinantă a cercetătorilor

ACTUALITATE
Ce se ascunde sub Oceanul Pacific. Datează de milioane de ani, descoperirea fascinantă a cercetătorilor

Oceanul Pacific ascunde multe mistere în apele sale. Dar autorii unei noi cercetări au descoperit că cel mai mare ocean al planetei mai are un secret important, păstrat chiar sub el, în zona Noii Zeelande.

Misterul de sub cel mai mare ocean al planetei

Cercetătorii au descoperit un adevărat ocean ascuns chiar sub Oceanul Pacific. Este vorba de un gigantic rezervor de apă, ce ar putea fi responsabil și pentru numeroasele cutremure ușoare petrecute în zonă, în ultimele luni, care au cauzat puține stricăciuni sau deloc regiunii înconjurătoare.

Zona de Subducție Hikurangi din Noua Zeelandă, unde plăcile tectonice ale Pacificului alunecă sub plăcile Australiei, este responsabilă pentru o serie de seisme lente de pe coasta estică a Insulei de Nord.

Citește și: Obiectele extraterestre de pe fundul Oceanului Pacific. Despre ce este vorba, ce spun oamenii de știință

Datorită faptului că unele zguduiri de acest fel au avut loc în apele de mică adâncime din largul coastei Gibbons, zona prezintă un interes special pentru oamenii de știință care vor să studieze aceste cutremure ce au fost descoperite doar cu 20 de ani în urmă.

Rezervor uriaș cu apă sub Oceanul Pacific

O echipă de specialiști care a încercat să afle de ce aceste evenimente se petrec mai des decât altele, a descoperit cu ajutorul scanărilor seismice un rezervor masiv de apă care este captiv în roci.

Scanând regiunea cercetătorii au observat că un strat gros de sedimente înconjoară vulcani străvechi îngropați. Analizând mostrele de piatră vulcanică extrase din zonă, oamenii de știință au descoperit că apa este la aproape jumătate din volumul său.

Citește și: Cel mai adânc loc de pe Pământ este plin de viață. Ce creaturi trăiesc în Groapa Marianelor, la 11000 de metri adâncime

„Crusta oceanică normală, după ce devine mai veche de 7 sau 10 milioane de ani, ar trebui să conțină mult mai puțină apă”, a spus Andrew Gase, postdoctorand la University of Texas Institute for Geophysics (UTIG) și autor al articolului publicat în Science Advances.

„Nu am putut vedea suficient de adânc pentru a ști exact efectul asupra plăcii tectonice, dar am putut observa că acea cantitate de apă ce curge în jos este mult mai mare decât în mod obișnuit”, a adăugat el.

Cât de vechi este „oceanul de sub ocean”

Echipa consideră că presiunea apei este cheia explicației pentru fenomenele de alunecare lentă ale plăcii tectonice, dar abia așteaptă să foreze după mai multe mostre pentru a le analiza.

„Este o ilustrare clară a corelației ce există între fluide și modul de mișcare al plăcilor tectonice – inclusiv a comportamentului cutremurelor din zonă”, a spus și Demian Saffer, director UTIG.

„Acest lucru este ceva ce am lansat ca ipoteză încă de la cercetarea de laborator și a fost prezis inclusiv de simulările pe computer, dar acum avem câteva experimente reale pe teren ce demonstrează aceste lucruri.

Citește și: Câte continente sunt pe Pământ, de fapt. Ce controversă există, opinia oamenilor de știință

Rămâne de văzut dacă viitoarele cercetări și experimente vor susține teoria actuală a cercetătorilor în privința „oceanului de sub ocean” și a efectelor pe care le are asupra plăcilor tectonice din zona respectivă.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele