Ce s-a întâmplat cu turismul în 2023, obiceiurile de vacanță. Amatorii de concediu s-au mutat online
Platformele de rezervare online au continuat să depășească nivelurile pre-COVID în Uniunea Europeană în timpul celui de-al doilea trimestru al anului 2023, rezervele pentru sejururi pe termen scurt crescând cu 15,8% și stabilind noi recorduri lunare, a anunțat biroul de statistică al blocului.
Datele nu mint
„Oaspeții au petrecut aproape 153 de milioane de nopți în spații de cazare închiriate pe termen scurt în UE, rezervate prin Airbnb (ABNB.O), Booking (BKNG.O), Expedia Group (EXPE.O) sau TripAdvisor ”, a spus Eurostat. Datele nu au inclus sejururile la hotel.
Citește și Câți turiști vizitează România în regim Airbnb. Date oficiale de la INS
Rezervările efectuate prin intermediul platformelor online au crescut cu aproape o cincime în aprilie, urmate de o creștere de 22,6% în mai și de o creștere de 8,4% în iunie, comparativ cu un an mai devreme.
Peste anul 2019
Rezervările în prima jumătate a anului au fost cu 18,8% peste nivelurile din 2022 și cu 22,6% peste nivelurile pre-pandemie din 2019, arată datele.
Cererea de călătorii de agrement a crescut atât în Europa, cât și la nivel global de la sfârșitul blocajelor din cauza COVID-19, apropiindu-se de nivelurile pre-pandemie, chiar dacă inflația ridicată erodează puterea de cheltuieli a consumatorilor.
Citește și Airbnb se reorientează asupra camerelor ieftine: cum vei închiria pe platformă de acum
Booking Holdings și Airbnb și-au văzut veniturile crescând cu 27%, respectiv 18%, în trimestrul aprilie-iunie.
Destinațiile de iarnă
În timp ce destinațiile tradiționale de vacanță de coastă rămân populare pe tot parcursul anului, alte regiuni cu o sezonalitate mai pronunțată apar în top 20 în lunile de iarnă din 2023.
Cele mai populare regiuni pentru cazările de închiriat pe termen scurt rezervate prin intermediul platformelor online în primul trimestru al anului 2023 au fost Rhône-Alpes din Franța (5,2 milioane de nopți) și regiunile spaniole Canarias (5,0 milioane) și Andalucía (4,3 milioane).
Regiunile dependente de turismul de iarnă, precum Tirol din Austria (1,9 milioane), au apărut, de asemenea, în fruntea listei.
În topul primelor 20 de regiuni, Franța și Spania au avut cinci regiuni, Italia și Portugalia trei, Austria două, în timp ce Polonia și Ungaria au avut câte una.