29 oct. 2023 | 09:00

Ce s-a întâmplat cu banii românilor din bănci, dar ai firmelor. Schimbarea din piață și legătura cu criza economică

ACTUALITATE
Ce s-a întâmplat cu banii românilor din bănci, dar ai firmelor. Schimbarea din piață și legătura cu criza economică

Descurajarea venită din partea autorităților române în ceea ce privește plățile cu numerar pare să fi avut un efect major în sectorul bancar autohton, a influențat semnificativ depozitele populației, dar și a firmelor.

Într-o singură lună, în septembrie 2023, depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut cu 2,7%, comparativ cu august. Așa s-a ajuns la valoarea deloc neglijabilă de 547,934 de miliarde de lei. Față de aceeași perioadă a anului trecut, suma a crescut cu aproximativ 11,4%, deși dacă iei în calcul rata inflației, vorbim de un plus de doar 2,4% în termeni reali, după cum atrage atenția Banca Națională a României.

Citește și: Efectul majorării dobânzilor asupra profitului băncilor din Europa. Record de la declanșarea crizei financiare 

Românii își țin banii în bancă, mai mulți decât crezi

Dacă ne uităm la depozitele rezidenților, ce reprezintă o pondere de 68,8% din totalul depozitelor clienților neguvernamentali, acestea au crescut cu 3,9% din august în septembrie, până la 376,741 miliarde de lei. Față de acum un an, majorarea este nu mai puțin de 21%, în timp ce pragul inflației diminuează procentul cu pricina până la 11,2%.

În ceea ce privește depozitele în lei ale gospodăriilor din România, până și acestea au înregistrat un salt de 2,2% de la o lună la alta și aproximativ 26% de la un an la altul, până la 202,720 miliarde de lei. În termeni reali, saltul anual este de 15,7%.

Citește și: Apare o nouă bancă în România, va fi a treia ca mărime din start. De unde vine amenințarea pentru Banca Transilvania, BCR și BRD

Câți bani țin în bancă ”privații”, ce s-a întâmplat cu ei

Depozitele în lei ale altor sectoare (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare) s-au majorat cu 5,9% (până la 174,021 miliarde de lei) față de luna precedentă, iar față de luna septembrie 2022, au înregistrat o creștere de 15,7% (6,3% în termeni reali).

Pe partea de valută, depozitele exprimate în lei din partea rezidenților au atins un prag de 31,2% din totalul depozitelor clienților neguvernamentali, în creștere cu doar 0,2% comparativ cu luna anterioară, atingând pragul de 171,192 miliarde de lei. Dacă transformăm aceeași performanță financiară în euro, ilustrează o diminuare de 0,5% până la 34,413 miliarde euro. Față de acum un an, același indicator economic exprimat în lei a scăzut cu 5,1% sau 5,6% dacă în exprimăm în euro.

În ceea ce privește depozitele în valută ale gospodăriilor din România, un alt indicator al avuției pe meleaguri mioritice, acestea s-au majorat cu 0,4% de la o lună la alta, până la 119,547 miliarde de lei. Exprimate în euro, s-au diminuat cu 0,3% până la 24,031 miliarde de euro. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, scăderea a fost de 4,7% în lei, respectiv 5,2% dacă vedem cifrele transpuse în euro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele