13 apr. 2023 | 13:36

Ce s-a întâmplat când un bărbat a făcut supradoză de lapte

ACTUALITATE
Ce s-a întâmplat când un bărbat a făcut supradoză de lapte

Știai că poți face supradoză de lapte?

Într-un raport de caz din 2012, medicii descriu modul în care un bărbat de 54 de ani s-a trezit într-o unitate spitalicească, după ce a consumat lapte de vacă în exces, în decurs de câteva zile. Bărbatul a petrecut câteva zile în secția de terapie intensivă.

Pacientul s-a prezentat la Spitalul Maasstad din Rotterdam, Olanda. Pe lângă dificultăți de respirație și transpirație excesivă, avea o sete de nestins și urina întruna. Cu două zile înainte de internare, pacientul fusese diagnosticat cu diabet de tip 2 de către medicul său generalist, dar tratamentul cu metformină nu i-a îmbunătățit simptomele.

Bărbatul era pe pasul de a face pancreatită de la consumul excesiv de lapte

Ritmul cardiac era rapid, tensiunea arterială mare, iar nivelurile de glucoză erau chiar mai mari (în comparație cu intervalul normal). La recoltarea probelor de sânge, medicii au observat și alte probleme – sângele lui părea lăptos. Curând, a fost găsită o explicație neașteptată.

„Istoria medicală a arătat că, pentru a-și potoli setea, pacientul a băut aproximativ 22 de litri de lapte gras pe zi, în ultimele două zile”, notează medicii săi în raportul de caz.

„Conform valorii nutriționale a laptelui, aceasta implică 1.540 de grame de proteine, 1.980 de grame de zahăr și 1.496 de grame de grăsime, în doar două zile”.

Pacientul, având în vedere nivelurile sale „extrem de ridicate” de glucoză și trigliceride (un tip de grăsime din sângele tău) a fost transferat la terapie intensivă, din cauza riscului său substanțial de a dezvolta pancreatită acută. Aici, a fost tratat cu schimb de plasmă și insulină cu acțiune scurtă, prevenind cu succes apariția (incredibil de dureroasă și adesea amenințătoare de viață) a pancreatitei. După mai multe monitorizări, sângele lui a revenit la niveluri acceptabile și a fost externat cu tratament de insulină, metformină și „intervenții în stilul de viață”, adică să renunțe la lapte.

„A bea lapte este, în general, considerat a fi sănătos”, conchide echipa.

„Dar în acest raport de caz, totuși, este demonstrat că consumul de mult lapte poate avea implicații grave. Din cunoștințele noastre, un astfel de nivel crescut de trigliceride este unul dintre cele mai ridicate raportate vreodată”.