Ce limbă vorbeau, de fapt, oamenii de Neanderthal: descoperirea care ar putea întregi puzzle-ul evoluției umane
Oamenii moderni și oamenii de Neanderthal, evident, s-au înțeles suficient de bine pentru a se împerechea unul cu celălalt, deși nivelul de conversație care a precedat aceste povești inter-hominide rămâne o chestiune de mare incertitudine.
Având în vedere că fosilele nu pot vorbi și că oamenii de Neanderthal au dispărut cu mult înainte de inventarea echipamentelor de înregistrare, arheologii nu au de unde să știe dacă verii noștri dispăruți posedau abilități lingvistice sofisticate – deși autorul unui studiu încă nepublicat a făcut o greșeală în analiză: jargonul.
„Neanderthalienii vorbeau aproape sigur limbi care erau destul de asemănătoare limbilor noastre, dar aparent mai puțin complexe structural și mai puțin flexibile funcțional”, scrie autorul studiului Antonio Benítez-Burraco, lingvist de la Universitatea din Sevilla.
Această concluzie este rezultatul unei analize multidisciplinare a capacităților de vorbire ale oamenilor antici, combinând dovezi anatomice, social-culturale, cognitive, de mediu și genetice.
Oamenii de Neanderthal ne seamănă mai mult decât ne-am fi putut închipui
De exemplu, autorul explică că tractul vocal al omului de Neanderthal este foarte asemănător cu al nostru, sugerând că au fost capabili să producă aceleași sunete ca noi.
De asemenea, auzul lor era asemănător cu cel al oamenilor moderni, ceea ce indică faptul că posedau hardware-ul necesar pentru o comunicare vocală complexă.
Cu toate acestea, forma cavității craniului oamenilor de Neanderthal sugerează că creierul lor era mai puțin „globular” decât al nostru, ceea ce înseamnă că talamusul, o regiune puternic implicată în procesarea limbajului, ar fi putut fi mai puțin proeminent.
Acest lucru, la rândul său, a dus la speculații potrivit cărora oamenii de Neanderthal erau mai puțin capabili de „gândire transmodală” și, prin urmare, nu aveau capacitatea noastră de a crea structuri lingvistice complexe prin combinarea diferitelor concepte.
Mai mult, simplitatea relativă a instrumentelor de Neanderthal sugerează că aceștia nu împărtășeau capacitatea noastră de „gândire ierarhică” și, prin urmare, este posibil să fi fost incapabili să construiască fraze sau propoziții complicate.