Ce legume nu trebuie să cumperi din supermarket, în România: ai grijă la aceste alimente, sunt pline de pesticide!
Iată care sunt legumele de care nu trebuie să te atingi în supermarketuri.
Mai exact, 3.278 de probe de legume, fructe și cereale au fost analizate în România, în 2022, pentru detectarea reziduurilor de pesticide. Rezultatele oficiale arată că roșiile și verdețurile sunt cele mai afectate, scrie Profit.ro.
Legumele cele mai toxice
Probele au fost prelevate din producția internă și cercetate la București, în cadrul Laboratorului pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale ( LCRPPPV ), și la Târgu Mureș, în cadrul Laboratorului Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale ( LRCRPPV ), unități subordonate Autorității Naționale Fitosanitare.
Laboratorul din București a analizat 1.349 probe de legume, 384 probe de fructe și 32 probe de cereale, în cadrul planului național anual, și 317 probe de legume, 212 probe de fructe și 32 probe de cereale, la cerere.
Astfel, dintre cele 1.349 de probe, 377 (27,95 %) au avut reziduuri de pesticide: 359 probe cu urme de pesticide sub limita maximă admisă (LMA), considerate bune pentru consum, și 18 probe neconforme, cu reziduuri peste LMA (patru probe de ceapă verde, trei probe de salată, trei de pătrunjel frunze, două de mărar, două de usturoi verde, una de leuștean, una de ardei, una de spanac și una de tomate).
Aceste probe au fost neconforme privind conținutul de carbendazim (ca metabolit al tiofanatului – metil), tiofanat – metil, clormequat chloride, clorotalonil, clorpirifos, clotianidin, dimetoat, fenhexamid, imidacloprid, linuron, penconazol, pirimifos metil, propizamid, tau-fluvaminat.
Așadar, cele mai numeroase probe de legume cu reziduuri de pesticide (sub sau peste LMA), deci cele pe care trebuie să le eviți, au fost cele de: leuștean (19 din 28, procent 68%), salată (48 din 78, procent 62%), varză kale (1 din 2, procent 50%), pătrunjel cu frunze (18 din 38, procent 47%) și roșii (167 din 380, procent 44%).
Laboratorul din Târgu Mureș a obținut rezultate similare. Cele mai numeroase probe cu urme de pesticide au fost cele de: leuștean (13 din 17, procent 76,47% , salată (31 din 41, procent 75,61%), roșii (85 din 152, procent 55,92%), mărar (6 din 11, procent 54,55%).