Ce înseamnă pentru angajați contribuția la Pilonul 3: cum te poate ajuta la bătrânețe
Pe sistemul public de pensii din România sunt exercitate presiuni economice uriașe care-i îngrijorează pe mulți cetățeni și îi determină să se întrebe dacă acesta va mai fi capabil să susțină și veniturile lor, în următorii 10, 20 sau 30 de ani.
Nu se știe cum va face față sistemul actual de pensii noilor valuri de pensionați, motiv pentru care cea mai inteligentă soluție la care pot apela angajații încă de pe acum este aceea de a-și lua măsuri de precauție și a-și diversifica sursele de venit pentru perioada în care nu vor mai putea munci.
Cum poți să te pui la adăpost pentru bătrânețe?
Există numeroase măsuri pe care le poți lua, de la deschiderea unei afaceri, la investițiile pe piața de capital, cumpărarea de titluri de stat sau contribuțiile la sistemele private de pensii.
Despre acestea din urmă vom discuta în rândurile de mai jos, respectiv despre Pilonul 3 de pensii private din România.
Ce este Pilonul 3 de pensii private
Pilonul III vizează sistemul de pensii facultative, fondurile de pensii facultative fiind administrate de societăți pe acțiuni, iar sistemul fiind bazat pe aderare facultativă şi conturi individuale. Pensia facultativă Pilon III este destinată creșterii resurselor financiare disponibile la vârsta pensionării.
Spre deosebire de „pensiile private obligatorii” (Pilonul II), legislaţia privind pensiile facultative (Pilon III) nu condiționează participarea la fondurile de pensii facultative în funcţie de vârstă, oricine având posibilitatea să contribuie la un fond de pensii facultative cu până la 15% din veniturile brute realizate lunar, conform ASF.
Tot experții instituției ne mai precizează că pensia privată este suma plătită periodic participantului sau beneficiarului, în mod suplimentar şi distinct de cea furnizată de sistemul public. Pilonul I reprezintă sistemul public de pensii.
Pilonul II este sistemul pensiilor administrate privat (pensii private obligatorii), administrate de societăţi pe acțiuni, sistem bazat pe aderare obligatorie pentru persoanele cu vârsta până în 35 de ani și opțional pentru persoanele cu vârsta între 35 și 45 de ani, contribuţii definite și conturi individuale. Pilonul III este sistemul de pensii facultative, administrate de societăţi pe acțiuni, sistem bazat pe aderare facultativă şi conturi individuale.
„Începând cu iunie 2007, în sistemul pensiilor facultative Pilon III poate deveni participant orice persoană care câştigă venituri dintr-o activitate profesională impozitată, cum ar fi: salariaţii, persoanele care lucrează pe cont propriu sau care obţin venituri din alte activități. Pentru a putea beneficia de pensia facultativă, condiţiile legale impun ca participantul să aibă o vârstă de cel puţin 60 de ani, să fi efectuat cel puţin 90 de contribuţii lunare (nu neapărat consecutive) la fond şi să deţină o sumă minimă acumulată în contul individual la fondul de pensii facultative Pilon III. Dacă nu se acumulează 90 de contribuţii sau suma din cont nu este suficientă pentru o pensie minimă, participantului i se acordă o plată unică.
Citește și Schimbare majoră pentru o categorie de pensii. Beneficiu pentru cei vizați
Pentru angajatori, pensia privată facultativă poate reprezenta un instrument eficient de motivare a salariaţilor şi de management al resurselor umane, dar şi o soluţie avantajoasă din punct de vedere fiscal, prin deductibilitate fiscală. Angajatorii au oportunitatea de a-şi atrage și fideliza salariaţii performanți prin oferirea unor beneficii privind plata contribuţiei la un fond de pensii facultative Pilon III, pentru care se acordă deduceri fiscale”, conform ASF.
Cine îți administrează banii din Pilonul 3
Dacă ești interesat de acest pilon, trebuie să știi faptul că administratorul fondului de pensii poate fi o societate de pensii, o societate de administrare a investiţiilor, o societate de asigurări, autorizate de ASF pentru a administra fonduri de pensii facultative şi, opţional, pentru a furniza pensii private.
Administratorul elaborează o declaraţie privind politica de investiţii, în formă scrisă, care cuprinde: strategia de investire a activelor, în raport cu natura şi durata obligaţiilor; metode de evaluare a riscurilor investiţionale; procedurile de management al riscului; metoda de revizuire a regulilor de investire; persoanele responsabile de luarea deciziilor şi realizarea investiţiilor, procedurile pentru luarea deciziilor. Administratorul revizuieşte şi completează declaraţia privind politica de investiţii ori de câte ori intervine o schimbare importantă în politica de investiţii sau cel puţin o dată la 3 ani, informând participanţii referitor la noua politică investiţională.
„Toţi participanţii şi beneficiarii la un fond de pensii facultative au aceleaşi drepturi şi obligaţii şi li se aplică un tratament nediscriminatoriu. Participanţii şi beneficiarii la un fond de pensii facultative au dreptul la egalitate de tratament şi în cazul schimbării locului de muncă, a domiciliului sau reşedinţei într-o altă ţară, stat membru al Uniunii Europene ori aparţinând Spaţiului Economic European.
În cazul schimbării locului de muncă, a domiciliului sau reşedinţei într-o altă ţară, participanţii optează între a plăti în continuare contribuţiile la un fond de pensii facultative din România sau a plăti contribuţii la un alt fond de pensii. Nici o persoană care doreşte să devină participant nu poate fi supusă unui tratament discriminatoriu şi nu i se poate refuza calitatea de participant, dacă aceasta este eligibilă”, transmite ASF.
3 informații foarte utile despre Pilonul 3, pe scurt
1. După pensionare, pensia facultativă Pilon III va fi încasată, sub forma unei sume plătite periodic participantului sau beneficiarului, în mod suplimentar şi distinct de cea furnizată de sistemul public de pensii. Pensia se plăteşte participantului, mandatarului desemnat de acesta prin procură specială sau reprezentantului legal al acestuia, numai după atingerea vârstei legale de pensionare.
2. Participanţii pot, în orice moment, să modifice, să suspende sau să înceteze contribuţiile la un fond de pensii facultative. În cazul încetării plăţii, aceştia îşi păstrează calitatea de participant urmând a beneficia, la vârsta de pensionare, de toate drepturile cuvenite.
3. În sistemul fondurilor de pensii facultative Pilon III, orice persoană eligibilă poate deveni participant la mai multe fonduri de pensii, în funcţie de opţiunea personală pentru un anumit risc investiţional, de strategia personală de diversificare a investiţiilor şi dispersare a riscului.
Interdicții legate de Pilonul 3 de pensii
Este interzisă oferirea de beneficii colaterale unei persoane cu scopul de a o convinge să adere sau să rămână participant la un fond de pensii facultative.
În aceeași ordine de idei, este interzisă oferirea de beneficii colaterale unui angajator sau unor persoane afiliate acelui angajator, cu scopul de a-l recompensa sau de a-l determina să convingă ori să solicite angajaţilor săi să adere la un anumit fond de pensii facultative.
De asemenea, românii trebuie să mai știe și că este interzisă oferirea de beneficii colaterale unui sindicat sau altei entităţi pentru a răsplăti sau de a-l determina să convingă ori să solicite membrilor săi să adere la un anumit fond de pensii facultative.
În cele din urmă, este interzisă oferirea de beneficii colaterale fundaţiilor, asociaţiilor de orice tip, partidelor politice, patronatelor sau oricăror structuri asociative cu scopul de a le răsplăti sau de a le determina să convingă ori să solicite membrilor lor să adere la un anumit fond de pensii facultative.