23 feb. 2023 | 19:50

Ce înseamnă, de fapt, că România va ajuta Republica Moldova „în orice scenariu”. Explicația unui general

ULTIMA ORĂ
Ce înseamnă, de fapt, că România va ajuta Republica Moldova „în orice scenariu”. Explicația unui general

Președintele Klaus Iohannis a declarat, după reuniunea B9 de la Varșovia, că România este pregătită să ajute Republica Moldova în orice scenariu. Precizările liderului de la Cotroceni au venit pe fondul temerilor că Rusia ar putea încerca destabilizarea țării vecine la un an de război în Ucraina, cu dublu scop: să mute atenția de la situația frontului, puțin sau deloc favorabilă armatei ruse, și să încerce să deschidă un nou câmp de luptă prin Transnistria, unde are staționați 1.500 de militari.

Cum se traduce declarația lui Iohannis

Klaus Iohannis a transmis, miercuri, la Varșovia, că România nu are informații de acțiuni „iminente” în Republica Moldova și că statul român este dispus să ajute Chișinăul „în orice scenariu”. Potrivit președintelui, Guvernul de la București va susține Kievul atât timp cât va fi nevoie.

„Nu avem informaţii că acţiuni practice ar fi iminente, dar nu trebuie să subestimăm importanţa acestor atacuri informaţionale, oamenii din Moldova se simt ameninţaţi, în nesiguranţă, dacă au aflat despre astfel de intenţii”, a afirmat şeful statului la Ambasada României la Varşovia, după summitul B9.

Ce înseamnă „sprijinul României în orice scenariu” pentru Moldova

Generalul (r) Eugen Bădălan, fost șef al Marelui Stat Major al Armatei, a explicat ce înseamnă „sprijinul României în orice scenariu” pentru Republica Moldova. Potrivit acestuia, nu este vorba despre o intervenție armată.

Întrebat dacă țara noastră sau alt stat NATO ar putea interveni militar în favoarea Moldovei, Bădălan exclude această variantă: „Am să vă spun de ce. Pentru că am auzit, inclusiv ieri, un analist spunând că, dacă Rusia invadează Moldova, România are dreptul să intervină militar. Este o gravă eroare în interpretarea convențiilor internaționale, a Dreptului internațional. România, așa cum a declarat președintele României, va ajuta în orice scenariu Republica Moldova”.

Vom interveni militar?

În opinia generalului în rezervă, „acest ajutor poate fi doar economic, sub toate aspectele lui, sau umanitar. În niciun caz militar. Sau, dacă Republica Moldova intră în război cu Federația Rusă, poate livra un ajutor în echipamente militare”.

„Exact exclusă intervenția militară a României în Republica Moldova, pentru că asta ar însemna ca România, ca stat membru NATO, să intre în conflict cu Federația Rusă, în conflict armat cu Federația Rusă, fără ca teritoriul României să fie invadat, ca să ne putem bucura de prevederile Articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord. Deci, România poate să ajute Republica Moldova economic, sub orice formă, iar militar, doar prin livrarea unor echipamente”, a precizat Eugen Bădălan la Antena 3 CNN.