22 mart. 2023 | 10:08

Ce faci dacă vrei să-ți recuperezi banii pe polița RCA de la Euroins: ar putea fi cea mai bună soluție, care sunt pașii

ACTUALITATE
Ce faci dacă vrei să-ți recuperezi banii pe polița RCA de la Euroins: ar putea fi cea mai bună soluție, care sunt pașii

Legislația din România îți permite recuperarea banilor pe restul perioadei de valabilitate a unei polițe RCA și niciodată nu a fost mai util acest mecanism decât după falimentul Euroins. Nu de alta, dar sunt șanse mari să nu-ți mai poți repara autoturismul după un accident cu o astfel de poliță.

În momentul de față, Fondul de Garantare al Asiguraților sau FGA este administratorul interimar de drept al Euroins. Între timp, este important de reținut că asigurările efectuate la compania aflată în insolvență sunt în continuare valabile, dar cei care au mașina asigurată acolo pot denunța polița. Acest proces se referă la faptul că îți poți recupera banii pe valabilitatea rămasă a asigurării. Un ghid în acest scop a fost publicat în această săptămână de FGA.

Cum faci să-ți recuperezi banii pe polița Euroins

Dacă vrei să-ți recuperezi o parte din banii aferenți poliței RCA de la Euroins, trebuie să ai în vedere câteva aspecte. Înainte să iei decizia, ar fi bine să știi că aceste polițe vor rămâne valabile până la expirare dacă nu intervine una dintre următoarele situații:

  • titularul poliței denunță contractul de asigurare;
  • se împlinește termenul legal de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, moment în care polițele de asigurare încetează de drept;
  • lichidatorul judiciar numit de instanță odată cu deschiderea în instanță a procedurii falimentului denunță polițele de asigurare, cu informarea prealabilă a asiguratului.

În cazul în care te decizi totuși să denunți polița, ar trebui să primești procentual suma de bani aferentă poliței de asigurare pe perioada de valabilitate rămasă. De exemplu, dacă ți-ai făcut asigurarea RCA pe un an și mai ai 6 luni până când aceasta expiră, ar trebui să primești înapoi jumătate din bani. Pe de altă parte, ca să fii în siguranță, tu poți încheia o nouă poliță RCA la un alt asigurator între timp, dar ar și atunci, ar fi bine să inițiezi procedura de denunțare a poliței Euroins.

Conform avocatnet.ro, pentru a denunța o poliță încheiată la Euroins, asigurații trebuie să transmită firmei de asigurări o notificare de reziliere (modelul e disponibil pe site-ul asigurătorului, iar cererea completată se transmite pe adresa reziliere@euroins.ro) și să transmită la FGA o cerere de restituire (se completează online).

Împreună cu solicitarea respectivă, trebuie să transmiți la FGA și următoarele documente:

  • o copie a actului de identitate;
  • o copie a poliței de asigurare;
  • o copie a dovezii de plată a primelor de asigurare, în cazul plății primelor în rate;
  • dovada denunțării contractului de asigurare înregistrată/ transmisă la asigurător;
  • o împuternicire/ procură, dacă este cazul.

Din păcate, nu există un termen clar în care să-ți vezi banii de la FGA, având în vedere că autoritatea de stat înregistrează și analizează cererile în ordinea primirii și înregistrării.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele