26 sept. 2023 | 16:22

Ce este un wholphin, animalul hibrid din oceane. Din ce specii diferite a rezultat, care este explicația

ACTUALITATE
Ce este un wholphin, animalul hibrid din oceane. Din ce specii diferite a rezultat, care este explicația

Animalele hibrid din lumea naturală sunt ceva mai multe decât ne-am imagina. Cel puțin în lumea cetaceelor, există o duzină de asemenea exemple, de la narlugă, la delfinii hibrizi, bine documentate în ultimele decenii. Probabil, însă, că nu ai avut niciodată ocazia să „faci cunoștință” cu un „wholphin”.

Wholphinul, cetaceul hibrid din oceane

Dacă ai ratat informațiile despre beefalo, vita-bizon, poate că îți vor plăcea cele despre „wholphin”. Așa este supranumit un hibrid rezultat din împerecherea unor diferite specii de cetacee. În majoritatea unor astfel de cazuri este vorba de delfinul cu nas ca sticla și o falsă balenă ucigasă.

Așa cum narluga este un hibrid ieșit din combinația unui narval cu o belugă, la fel, wholphinul este produsul unei combinații destul de surprinzătoare chiar și pentru cetacee.

Primul wholphin cunoscut s-a născut la SeaWorld din Tokio, în 1981, dar a murit după doar 200 de zile de la naștere. Tot acolo, dar în 1985, o altă femelă tânără hibrid, botezată Kekaimalu, a venit pe lume după o „uniune neplanificată” între un mascul de balenă ucigașă falsă, numit I’anui, și o femelă de rechin cu nas ca sticla de Atlantic, Punahele.

„Personalul specializat a devenit suspicios de îndată ce puiul s-a născut. Femela era mai închisă la culoare decâț alți delfini, iar nasul ei arăta de parcă ar fi fost retezat”, a declarat John Blanchard, lector la Parcul SeaWorld din Tokio, pentru Chicago Tribune, în 1986.

Ce este un wholphin, animalul hibrid din oceane. Din ce specii diferite a rezultat, care este explicația

Balena ucigașă falsă este, de fapt, tot o specie de delfin

Care este explicația apariției acestuia

Acel wholphin nu era, tehnic vorbind, un hibrid din cauză că balena ucigașă falsă este, la rândul ei, un delfin, în ciuda numelui său. Totuși, e vorba de două specii distincte, ceea ce face din Kekaimalu un exemplu de hibrid adevărat.

Venirea pe lume a unor astfel de hibrizi este surprinzătoare dată fiind diferența de talie dintre cele două specii: rechinul cu nas ca sticla are, în mod normal, 2 metri lungime, în timp ce un mascul de balenă ucigașă falsă poate atinge și 5 metri în lungime. De aceea, probabil că împerecherea lor necesită anumite performanțe și caracteristici fizice impresionante.

Cele două specii par a avea o legătură strânsă atât în libertate, cât și în captivitate. Cercetătorii au observat anterior cazuri în care delfinii și balenele respective petreceau mult timp împreună ori vânau și se hrăneau laolaltă, în sălbăticie.

Se spune adesea că două specii diferite nu se pot încrucișa și aduce pe lume pui fertili, dar nu este mereu cazul. Dacă două specii sunt suficient de apropiate și împart același număr de cromozomi, atunci, ocazional, încrucișarea lor din care să rezulte pui fertili, e posibilă.

De exemplu, câinii și vulpile au același număr de cromozomi, 78, aranjați în 39 de perechi, ceea ce le permite să se împerecheze cu succes. La fel, delfinii cu nas ca sticla și falsele balenele ucigașe au același număr de cromozomi, 44.

În cazul menționat mai sus, Kekaimalu a fost fertilă, ea împerechindu-se cu cel puțin doi masculi de delfini cu nas ca sticla și dând naștere la cel puțin trei pui.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele