23 mart. 2023 | 08:42

Ce este roamingul involuntar, te-ar putea costa scump: noua lege care te scapă de facturi umflate la telefon

ACTUALITATE
Ce este roamingul involuntar, te-ar putea costa scump: noua lege care te scapă de facturi umflate la telefon

În România, dacă te apropii de graniță, sunt șanse mari ca telefonul tău să înceapă să funcționeze pe roaming. Aceasta nu este o problemă dacă îți desfășori activitatea într-o localitatea apropiată de Ungaria, țară UE, dar în apropiere de Republica Moldova, s-ar putea să plătești o avere pe factura la telefon, fără să fi trecut granița. Fenomenul poartă numele de roaming involuntar.

În această săptămână, a trecut de Senat o propunere legislativă menită să instituie obligația amplasării de indicatoare de avertizare în localitățile cu risc de roaming involuntar din țările vecine. În România, există peste 1000 de localități aflate în această situație, iar foarte mulți români care trăiesc acolo sau sunt doar în trecere riscă tarife umflate la telefonie mobilă și internet.

Legea care te-ar putea salva de roaming involuntar

“Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) publică cel puţin o dată la trei ani, pe baza studiilor de acoperire realizate, lista unităţilor administrativ-teritoriale în care există riscul pentru utilizatorii finali de a intra în roaming involuntar din ţările vecine. La intrările în unităţile administrativ-teritoriale care se regăsesc în lista publicată de ANCOM, se vor amplasa indicatoare cu rolul de a atenţiona utilizatorii că urmează să tranziteze o localitate în care există risc de roaming involuntar din ţările vecine“, se arată în propunerea legislativă iniţiată de parlamentari de la PNL.

Conform proiectului de lege care tocmai a trecut de Senat și urmează să ajungă în Camera Deputaților, “administratorii drumurilor care se regăsesc pe raza unităţilor administrativ-teritoriale indicate în lista publicată de ANCOM au obligaţia ca, în cel mult şase luni de la publicarea listei, să instaleze la cel mult 50 metri distanţă faţă de fiecare intrare în unitatea administrativ-teritorială în care a fost identificat riscul de roaming involuntar, a unui indicator pe fiecare sens de mers, amplasat într-un loc cu vizibilitate pentru toţi participanţii la trafic, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, care să conţină în mod obligatoriu, textul: ‘Atenţie! Risc de roaming involuntar’”.

Practic, vorbim de un nou semn de circulație pe care îl vom vedea pe drumurile naționale, similar cu cel care semnalizează intrarea și ieșirea din localitate. ”Indicatoarele vor respecta dimensiunile, condiţiile tehnice şi descrierile prevăzute de standardele române de semnalizare rutieră în vigoare, similare cu cele ale indicatoarelor de localizare pentru intrarea sau ieşirea din localitate. Culoarea indicatorului va fi albă, iar textul indicat, scris cu majuscule, va avea culoare neagră”, se menționează în proiectul legislativ.

“Realitatea factuală ne arată că majoritar, localnicii au cunoştinţă despre paşii tehnici necesari în vederea configurării dispozitivelor mobile cu scopul de a evita posibilitatea conectării la o reţea din exteriorul ţării şi, implicit, de a evita costuri suplimentare nedorite. Însă, persoanele aflate în tranzit sunt cele mai vulnerabile pentru că nu deţin informaţii complete despre riscul de roaming involuntar în localităţile din proximitatea graniţelor”, mai explică iniţiatorii în expunerea de motive.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele