07 mart. 2023 | 10:05

Ce este plasticoza, noua boală provocată de poluarea cu plastic: cum sunt afectate păsările

ACTUALITATE
Ce este plasticoza, noua boală provocată de poluarea cu plastic: cum sunt afectate păsările

Păsările marine suferă de plasticoză, o nouă boală provocată de plastic. Chiar și păsările care arată sănătoase pot avea tractul digestiv marcat de bucăți mici de plastic.

Primul studiu al efectelor plasticului asupra țesutului stomacal al păsărilor marine a întâlnit o nouă afecțiune, pe care cercetătorii au numit-o „plasticoză”. Deși nu este imediat fatală, afecțiunea amenință capacitatea păsărilor de a obține nutrienții de care au nevoie pentru a crește și, în cele din urmă, pentru a supraviețui. Cel mai deranjant este că descoperirea vine dintr-un loc care ar trebui să fie unul dintre cele mai curate de pe Pământ, sugerând că lucrurile sunt probabil mai grave în altă parte.

Plasticoza afectează păsările

Cantitatea de plastic din oceane crește foarte repede. Deși biologii sunt siguri că consecințele acelui material indigerabil care plutește vor fi îngrozitoare, încă începem să înțelegem modurile în care sunt resimțite efectele.

Dr. Alex Bond de la Muzeul de Istorie Naturală din Regatul Unit este coautor al unui studiu care a analizat efectele asupra țesutului stomacal al păsărilor sălbatice, lucru despre care spune că nu a fost niciodată investigat în acest fel înainte. Rezultatele sunt publicate în Journal of Hazardous Materials.

Nicio parte a oceanelor nu este protejată de plastic astăzi. Acum, echipa a descoperit că plasticul cauzează cicatrici majore ale proventriculus, prima cameră a sistemului digestiv al păsărilor.

Deși Bond și coautorii sunt primii care descriu plasticoza, progresia și efectele acesteia sunt familiare atât din cauza bolilor umane, cât și a celor animale. Plasticul inflamează mucoasa stomacului, care formează, ca rezultat, țesut cicatricial.

În ciuda adaptării la inflamația temporară, vertebratele rareori fac față atât de bine atacurilor în curs. Cicatricele repetate pe același loc duc la boală fibrotică, care dăunează flexibilității țesutului și capacității stomacului de a digera alimentele. Consecințele sunt cele mai grave la păsările tinere al căror stomac nu au crescut încă pe deplin.