06 iun. 2023 | 13:55

Ce este Enigma, de fapt, diamantul negru foarte rar: ce se știe despre piatra prețioasă unică

ACTUALITATE
Ce este Enigma, de fapt, diamantul negru foarte rar: ce se știe despre piatra prețioasă unică

Enigma este un diamant negru de tip carbonado absolut unic în lume. Mai interesant, este cel mai mare diamant tăiat din lume, conform Guinness World Records, având 555,55 carate, ceea ce îl face, de asemenea, și extrem de valoros.

În timp ce majoritatea diamantelor, cum ar fi cel mai mare diamant brut din lume, Cullinan, se găsesc în suprafața Pământului, în roca kimberlit magmatică, Enigma a stârnit curiozitatea oamenilor de știință cu privire la originea sa, unele teorii sugerând că ar fi fost transportate pe suprafața Pământului de un meteorit.

Acest lucru se datorează faptului că diamantele carbonado conțin mineralul osbornit, care se găsește doar în meteoriți.

Cât de vechi ar putea fi aceste diamante și care este originea lor

Se crede că aceste diamante negre au o vechime de aproximativ 2,6 până la 3,8 miliarde de ani și se știe că au fost găsite doar în Brazilia și Africa.

Mai mult, se suține că acest lucru se datorează faptului că într-un anumit moment al istoriei Pământului, coasta de vest a Africii și a Braziliei moderne ar fi putut fi fuzionate într-un supercontinent, într-un mod similar cu situația Pangea sau cea a Gondwanaland.

Aceste pietre se prezintă, practic, sub forma unui „material de diamant policristalin sau agregat”, conform International Gem Society și conțin carbon amorf, diamant și grafit. Se găsesc numai în depozitele de roci sedimentare pe râuri.

Acest lucru le face considerabil mai durabile decât diamantele pe care le știi în mod obișnuit și, din această cauză, se spune că diamantul cu pricina a avut nevoie de trei ani pentru a fi tăiat și lustruit în toate cele 55 de fațete ale sale.

Cercetătorii sugerează că carbonado se formează în cadrul exploziilor de supernove și proprietățile lor neobișnuite sunt inițiate înainte de a ajunge pe Pământ, în timp ce alții sunt de părere că impactul materialului care aterizează pe suprafața Pământului a determinat formarea acestor pietre extraordinare și, până la urmă, îngrozitor de scumpe.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele