Ce este „Da Vinci Glow” și cum să o vezi în această săptămână: fenomenul de Lună nouă apare pe cerul nopții
Poate că Leonardo da Vinci a greșit câteva lucruri despre Lună, dar pe acesta, nu.
Luna nouă din această lună, pe 20 aprilie, oferă observatorilor cerului o mulțime de motive de a fi entuziasmați. Nu numai că este esențială ca tipul rar de eclipsă care se întâmplă joi, o dată la un deceniu, dar oferă o oportunitate excepțional de bună de a surprinde fenomenul cunoscut sub numele de Da Vinci Glow. În loc să vezi doar Semiluna în scădere, ar trebui să poți vedea partea de obicei întunecată a discului lunar, luminat de o strălucire blândă.
Explicația Da Vinci Glow
Da Vinci Glow este, de asemenea, cunoscut sub numele de Earthshine și poate fi văzut din punct de vedere tehnic atunci când apare orice Lună nouă, dar este cel mai intens în aprilie.
În timpul fazei de semiluna a Lunii, chiar înainte sau după o Lună nouă – când semiluna este cel mai slabă – partea întunecată a Lunii apare luminată de o lumină misterioasă, care istoric a fost cunoscută sub numele de „vechea Lună în brațele Lunii Noi” sau „strălucire cenușie”.
Fenomenul are loc atunci când lumina soarelui se reflectă de pe suprafața Pământului și luminează partea neluminată a Lunii noi, când de obicei poți vedea doar semiluna. Când Soarele apune pe Lună, se întunecă, dar nu complet – mai are o sursă de lumină: Pământul. Dacă ai sta pe Lună, nu numai că Pământul ar părea de aproximativ patru ori mai mare decât ni se pare Luna, dar ar fi de aproximativ 50 de ori mai strălucitor decât Luna plină de pe Pământ.
Lumina soarelui reflectată de planeta noastră se întoarce în spațiu. Unele dintre raze trec pe lângă Lună, lovesc suprafața lunară și se reflectă înapoi în ochii noștri, iar unele sunt absorbite de solul lunar întunecat. Deoarece lumina este reflectată de două ori – o dată de Pământ și o dată de Lună – această lumină este mult mai slabă. Din nou, dacă ai fi pe Lună, ar părea amurg. Semiluna strălucitoare pe care o vedem clar de pe Pământ, totuși, este luminată de lumina directă a soarelui, motiv pentru care este mai strălucitoare.