19 iul. 2023 | 17:39

Ce drepturi ai la serviciu, dacă șeful te cheamă să muncești pe caniculă

ACTUALITATE
Ce drepturi ai la serviciu, dacă șeful te cheamă să muncești pe caniculă

Odată cu venirea caniculei, disconfortul termic resimțit de oameni a crescut semnificativ, iar in multe dintre cazuri aceștia se plâng de faptul că nu numai acasă sunt nevoiți să îndure temperaturi ridicate, ci și la locurile de muncă.

Fie că lucrezi la birou, într-o hală, magazin sau depozit, trebuie să știi că legislația muncii prevede anumite reguli pe care angajatorii români sunt obligați să le respecte, atunci când există disconfort termic. De exemplu, atunci când este prea cald sau prea frig în încăperile respective unde se desfășoară activitatea profesională.

Ai, deci, anumite drepturi pe care trebuie să le cunoști, ca să poți lucra în cele mai bune condiții și să dai randament maxim.

La tine la serviciu e cald? Legea îl obligă pe patron să ia măsuri, vezi ce drepturi ai

Așadar, trebuie să știi că toate informațiile de care ai nevoie pe această temă le regăsești în OUG nr. 99/2000. Acest act normativ e aliatul tău de nădejde, la locul de muncă. Acesta face referire la ceea ce ar trebui să facă angajatorii faţă de salariaţi în perioadele în care se înregistrează temperaturi extreme, respectiv temperaturi exterioare ale aerului ce depăşesc 37 de grade sau, corelate cu umiditate ridicată, pot fi echivalate cu nivelul de temperatură-umiditate de peste 80 de unităţi.

În primul rând, trebuie ca firma pentru care muncești să-ți asigure hidratarea, prin acces la apă, astfel încât să nu ajungi să-ți pui sănătatea în pericol.

„Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților, trebuie să se asigure câte doi-patru litri de apă minerală pentru fiecare persoană, pentru fiecare schimb, să se asigure echipament individual de protecție și dușuri”, conform avocatnet.ro.

Iată, de exemplu, ce măsuri se mai pot lua dacă temperaturile de disconfort se menţin cel puţin două zile consecutive:

-reducerea programului zilnic de lucru;
-eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11:00 și după ora 17:00;
-întreruperea colectivă a lucrului, cu excepția activităților ce trebuie să continue.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele