19 iul. 2023 | 13:05

Profesorii de zece la examenul de titularizare, o raritate în 2023: de ce contează mai mult decât ai crede, ce face diferența

ULTIMA ORĂ
Profesorii de zece la examenul de titularizare, o raritate în 2023: de ce contează mai mult decât ai crede, ce face diferența

„Am fost făcută să fiu la catedră”, a spus Andreea o educatoare din Prahova, după ce a obținut nota maximă la examenul de titularizare. „Rezultatul m-a bucurat foarte mult și este datorat unei munci pe o perioadă lungă de timp”, a spus și Olivia o profesoară din Sibiu. Anul acesta au fost înregistrate 127 de note de zece, potrivit Ministerului Educației, mai puține față de anul trecut. Rezultatele finale vor fi comunicate miercuri, 26 iulie.

Câți profesori de zece avem la examenul de titularizare

Rata de participare la proba scrisă a fost 83,17%, iar din promoția de absolvenți ai acestui an s-au prezentat 81,70% dintre candidați, potrivit datelor. Cele mai multe note de zece s-au înregistrat în București (23), Cluj, (13) și Iași (11), dar și în Sibiu și Prahova, cu câte 5 note, respectiv 7 de 10.

În Sibiu la examenul de titularizare s-au înscris 800 de profesori, dintre care cinci au luat notă maximă.

Este vorba de profesorul de religie Cătălin Dumitru Oprea, Olivia Pădurea profesoară de Limba Germană Modernă, Denisa Bratu și ea profesoară de Limba Germană Modernă, Delia Barna și Iulian Bisericaru profesoare de Arte Vizuale.

Harta notelor de zece la Examenul de Titularizare din 2023. Sursă foto: Ministerul Educației

Denisa Bratu în vârstă de 28 de ani spune că și-a dorit să fie profesoară încă din copilărie. Este a doua oară când dă examenul de titularizare și vrea să predea Limba Germană la Școala Nr.13 sau la Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale”.

„Am mai profesat un an în privat și un an la Colegiul „Goga”, apoi am născut și de doi ani sunt acasă cu copilul. Acum mi-am încercat din nou norocul și se pare că am reușit. Acesta este visul meu de când eram mică, mă jucăm cu păpușile, ele erau elevii și eu profesoara, cu sora mea, la fel. 

Până la urmă mă bucur că nu am renunțat la visul acesta, sper să fie bine și pe viitor. Am mai dat o dată examen de titularizare acum trei ani și și atunci am avut notă mare la germană, însă în anul respectiv notele în general au fost mai mici”, spune Denisa Bratu, profesoară de Germană, pentru publicația locală Ora de Sibiu.

Denisa Bratu, profesoară de germană. A luat zece curat la examenul de titularizare

Denisa Bratu, profesoară de germană. A luat zece curat la examenul de titularizare

Zece curat a luat și Religie din Miercurea Sibiului

Cătălin Oprea, profesor de religie la liceul din Miercurea Sibiului, a spus că s-a bucurat foarte mult pentru că a obținut nota maximă.

 „Am 31 de ani, lucrez de nouă ani în învățământ, am dat de șase ori titularizarea, am avut note tot mari și am reușit ca după nouă ani să mă titularizez. Sunt angajat pe durata viabilității postului și prin examenul acesta devin titular în sistem.

Sunt profesor de doi ani la liceul din Miercurea Sibiului și anul acesta rămân tot acolo. M-am bucurat foarte mult, n-am crezut că o să iau chiar zece curat mă bucur că am reușit”, spune Oprea Dumitru Cătălin, profesor de religie.

Cătălin Oprea, profesor de religie. A luat notă maximă la examenul de titularizare

„Zece este o notă frumoasă, simți că ești validat”

Delia Barna a profesat la două școli din Sibiu, la care ar vrea să predea și anul acesta, iar în trecut a mai susținut alte două examene de titularizare.

„Sunt în învățământ de patru ani, și m-am întors anul trecut după ce am terminat cu concediul postnatal. Am mai dat două examene de titularizare, iar înainte profesam ca și liber întreprinzător, ca și artist plastic. Am pictat, am decorat spații de interior și exterior.

Este emoționant și pentru mine momentul pentru că în timpul scurt pe care îl am, fiind mămică, și învăț pe sărite. Zece este o notă frumoasă, simți că ești validat. Eu am profesat la Școala nr. 25 și la Școala nr. 2, probabil o să revin tot acolo”, a spus Delia Barna, profesor de Arte Vizuale pentru Ora de Sibiu.

Delia Barna, profesoară în Sibiu. A luat zece curat la Titularizare

A renunțat la o facultate din Elveția pentru a preda în România

Olivia Pădurean, absolventă a Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu și a Facultății de Litere și Arte, specializarea Limba și Literatura germană-engleză a luat nota maximă. Ea a fost admisă și la o facultate de renume din Elveția, însă a optat pentru ULBS, datorită pasiunii pentru domeniul educației și al învățământului.Olivia este și membru fondator și președinte al Asociației Studenților de la Litere și Arte (ASLA) Sibiu și Vice președinte AFO Sibiu(Asociația Filantropică Olivia). 

„Rezultatul m-a bucurat foarte mult și este datorat unei munci pe o perioadă lungă de timp”, a spus aceasta pentru sursa citată.

Olivia Pădurean a luat nota zece la examenul de titularizare

Iulian Bisericaru, profesor de Arte Vizuale, este al cincilea dascăl din Sibiu cu nota zece la examenul scris de Titularizare.

Mesajul unei educatoare din Prahova pentru cei care vor să devină dascăli

Șapte profesori din Prahova au luat nota maximă la examenul de titularizare de anul acesta, printre ei și Andreea Constantinescu în vârstă de 30 de ani care este educatoare la grădinița ce aparține de Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Boldești Scăeni.

„Nu a fost un examen greu. Mă așteptam să obțin un rezultat bun și am fost extrem de fericită când am văzut că am luat nota 10. E satisfacția muncii mele de pe parcursului unui întreg an școlar.

Am susținut titularizarea la Limba și literatura română, pedagogia preșcolară și metodica desfășurării activităților instructiv- educative în grădinița de copii.

Acest zece pe care l-am luat e încă o confirmare a faptului că aceasta îmi este vocația. Am fost făcută să fiu la catedră”, a povestit Andreea pentru Observatorul Prahovean.

Andreea spune că trebuie să ai har și pasiune pentru „meseria de profesor”.

Probabil sunt oameni care își încearcă norocul în învățământ din lipsă de opțiuni. Nu o fac de drag, nu simt că asta le e menirea și, din păcate, acest lucru s-a reflectat în notele obținute”.

 

Andreea Constantinescu, educatoare în Prahova

De ce fug tinerii cu note bune de învățământ

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor „Spiru Haret”, Marius Nistor, a spus că cei mai bine pregătiţi dintre absolvenţi nu sunt atraşi de cariera didactică, din cauza salarizării.

Întrebat ce părere are despre rezultatele examenului de titularizare din acest an, care arată că peste jumătate dintre candidaţi au obţinut note sub șapte, preşedintele Federaţiei Sindicatelor „Spiru Haret”, Marius Nistor, a răspuns: 

„Există o selecţie foarte riguroasă vizavi de titularizarea în sistemul de învăţământ preuniversitar, iar, pe de altă parte, un semnal de alarmă că cei mai bine pregătiţi studenţi, şi nu numai, nu se orientează către sistemul de învăţământ. Ştiţi foarte bine că, din toate datele, tinerii îşi doresc în momentul de faţă să aibă o salarizare decentă.

Atâta vreme cât salarizarea este sub orice critică – chiar dacă în momentul de faţă au apărut modificări, există o posibilitate ca prin noua lege a salarizării această problemă să fie rezolvată, dar nu va fi rezolvată imediat – atâta vreme cât nu va exista o salarizare motivantă, categoric sistemul nu va fi atractiv”, a declarat Marius Nistor  pentru News.ro.

Câți profesori au trecut de examenul de titularizare

Pentru a obţine statutul de titular (angajare pe perioadă nedeterminată), candidații trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) la proba scrisă. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) la proba scrisă.

48% dintre candidați au obținut note peste 7 (șapte), procentul fiind aproximativ la același nivel cu sesiunea anului trecut (48,68%) și superior cu peste 4% față de rezultatele consemnate în anul 2021 (44,47%), a transmis Ministerul Educației.

Din promoția curentă, 44,99% dintre candidați au obținut note peste 7 (șapte), procent relativ apropiat de nivelul înregistrat în anul anterior (45,83%) și superior celui din anul 2021 (40,63%).

În centrele de evaluare au fost transmise 23.892 de lucrări, fiind notate 23.850 de lucrări. Din cauza abaterilor de la prevederile metodologiei de concurs, 42 de lucrări au fost anulate în centrele de evaluare. 

Alți 26 de candidați au fost eliminați din sălile de concurs pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Toți candidații aflați în aceste situații nu vor fi repartizați/nu vor putea ocupa posturi didactice/catedre în anul școlar 2023 – 2024.