17 oct. 2023 | 08:42

Ce ar face experții dacă un asteroid s-ar îndrepta către Terra. Ce efecte ar putea avea impactul cu Pământul

ACTUALITATE
Ce ar face experții dacă un asteroid s-ar îndrepta către Terra. Ce efecte ar putea avea impactul cu Pământul

Oamenii de știință au explicat ce s-ar întâmpla dacă un asteroid s-ar îndrepta către Terra. Scenariul ipotetic ilustrează modul în care ar putea evolua o astfel de amenințare pe parcursul câtorva ani și efectul pe care l-ar avea o coliziune.

Echipa condusă de Paul Chodas, managerul Biroului pentru programul Near Earth Object (NEO) al NASA, a prezentat exercițiul în care un asteroid ipotetic 2023 PDC lovește Pământul. Situația ipotetică expusă de Chodas începe la 10 ianuarie 2023, cu descoperirea unui nou asteroid care primește numele de 2023 PDC.

Ce măsuri ar lua experții

Obiectul este desemnat inițial drept „asteroid potențial periculos” (PHA), pe care NASA îl definește ca fiind orice asteroid care intersectează orbita Pământului la o distanță de planetă de aproximativ 7,4 milioane de kilometri sau mai puțin și care are o magnitudine de 22 la momentul descoperirii, ceea ce este doar puțin mai strălucitor decât cele mai slabe stele vizibile pentru telescopul spațial Hubble.

Probabilitatea de impact a lui 2023 PDC este inițial de doar 1 la 10.000, dar Chodas a explicat că aceasta crește în mod constant, deoarece instalațiile de urmărire a asteroizilor de pe Pământ continuă să urmărească roca, limitând mai bine orbita sa în jurul Soarelui. Scenariul devine serios pe 3 aprilie 2023, într-un punct desemnat de Chodas drept „Epoch 1″.

Data impactului potențial este calculată ca fiind 22 octombrie 2036 și, în ciuda acestui timp de pregătire de peste zece ani, managerul programului NEO a explicat că deciziile importante trebuie să fie luate acum.

Unul dintre primele lucruri pe care le vor face astronomii cu cei 13 ani de avans este să calculeze mai bine dimensiunea asteroidului. NASA spune că acest lucru se face prin măsurarea cantității de lumină reflectată de asteroid înapoi în spațiu, o calitate numită „albedo”. Cu cât mai multă lumină reflectată, atunci, în principiu, cu atât mai mare este asteroidul.

Dimensiunea asteroidului este importantă deoarece nu numai că va determina ce impact ar putea avea dacă ar lovi Pământul, dar va determina și ce măsuri trebuie luate pentru a-l devia sau dacă acest lucru este posibil.

„Atunci când ai un obiect uriaș, chiar și de 2 kilometri, și există o șansă foarte, foarte mică, atunci nuclearul este într-adevăr o metodă principală pe masă”, a declarat Chodas. Asta înseamnă că, pentru un asteroid mare care se îndreaptă spre Pământ, un element de impact cinetic precum cel demonstrat recent de NASA prin testul DART (Double Asteroid Redirection Test) nu ar fi o opțiune de diversiune.

Una dintre opțiunile pe care le vor avea factorii de decizie în timpul celor 13 ani de așteptare a asteroidului ar fi trimiterea unei nave spațiale de recunoaștere către acesta. În acest fel, ar putea fi aflată și orbita sa, pe lângă dimensiune și masă. Astronomii ar putea începe apoi să prezică exact unde anume pe Pământ ar lovi asteroidul.

Ce s-ar întâmpla dacă asteroidul ar lovi Pământul

Expertul în supercalculatoare avansate de la NASA, Lorien Wheeler, a explicat că evaluarea efectului impactului unui asteroid cu Pământul implică construirea unui model de evaluare a riscului și luarea în considerare a numeroși factori diferiți, cum ar fi dimensiunea asteroidului și alte proprietăți, pornind de la datele de observație limitate.

„Există trei tipuri principale de riscuri de impact pe care le modelăm. Acestea includ daune locale la sol datorate unei explozii sau unei mingi de foc. Există, de asemenea, un potențial de tsunami pentru impacturile oceanice mari, iar pentru cele mai mari cazuri, există un potențial de efecte climatice globale.

Modelăm toate aceste cazuri și apoi combinăm rezultatele pentru a analiza probabilitățile diferitelor mărimi și gravități ale daunelor, câte persoane ar putea fi afectate de aceste daune și ce regiuni ar putea fi expuse riscului.”, a declarat Wheeler.

La cea mai mică dimensiune a asteroidului ipotetic îndreptat către Pământ, de aproximativ 300 de metri în diametru, impactul ar devasta un continent, cu până la 2.000 de megatone de energie eliberate. Adică de 133.000 de ori mai mult decât energia estimată eliberată de bomba de la Hiroshima, de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Pe măsură ce dimensiunea asteroidului crește, posibilul dezastru pe care îl declanșează impactul său crește semnificativ. Cu un diametru de 600 de metri, impactul ar fi la limita unei catastrofe la scară globală. Lovitura ar elibera până la 20.000 de megatone de energie, ceea ce înseamnă că o dublare a dimensiunii a provocat o creștere a puterii de devastare de aproximativ 10 ori.

Cu o lățime de un kilometru, scenariul impactului asteroidului ar deveni excepțional de sumbru. La această dimensiune, echipa a calculat că este mult mai probabil ca asteroidul să declanșeze o catastrofă globală. Un astfel de impact ar elibera aproximativ 100.000 de megatone de energie, echivalentul a 6,6 milioane de detonări nucleare de la Hiroshima.

Wheeler explică faptul că există și alți factori, în afară de mărime, cum ar fi unghiul de intrare a asteroidului în atmosferă, care contribuie la incertitudinea în ceea ce privește gama de energii potențiale de impact și, prin urmare, la gravitatea pagubelor rezultate.

Fără motive de îngrijorare în următorul secol

Asteroidul 2023 PDC este unul pur ipotetic și nu este pe cale să lovească Pământul. De fapt, în prezent, nu există niciun asteroid de mari dimensiuni care să lovească Terra în următorii 100 de ani.

Obiectul cu cea mai mare probabilitate de a se ciocni cu Pământul a fost asteroidul 99942 Apophis, cu o lățime de 340 de metri, care a fost prezis să se apropie periculos de Terra în 2068. Cu toate acestea, NASA a exclus acest impact în 2021, iar 99942 Apophis va trece în schimb inofensiv pe lângă planetă.

Pentru a analiza cât de probabil este ca un asteroid mare să lovească Pământul, echipa de experți a stabilit probabilitatea ca Pământul să fie bombardat de obiecte din spațiu de diferite dimensiuni, sugerând că impacturile care implică corpuri mai mari ar trebui să fie mai rare.

Timpul mediu dintre impactul obiectelor cu diametrul de aproximativ 300 de metri este de aproximativ 70.000 de ani, în timp ce asteroizii cu diametrul de aproximativ 600 de metri ar trebui să lovească planeta aproximativ o dată la 200.000 de ani.

Specialiștii estimează că asteroizii cu diametrul de aproximativ un kilometru, care provoacă catastrofe globale masive și devastatoare, lovesc planeta cam o dată la 700.000 de ani. Asteroizii mai mari, cu o lățime de 5 kilometri, ar putea lovi Pământul doar o dată la 30 de milioane de ani.