Ce apartament este mai rezistent, în ce să-ți investești banii. Comparație între blocurile moderne și cele de după 1977
Dacă te gândești să-ți cumperi o locuință în România, cea mai accesibilă variantă este un apartament, dar și aici există foarte multe opțiuni, începând cu vechimea blocului în care se află acesta. Dacă te gândești în care este mai bine să investești, răspunsul este mai simplu decât crezi, conform experților.
Blocurile din România se împart în două categorii, cele construite după cutremurul din 1977 și cele din noi sau relativ noi, din ultimul deceniu. În ceea ce privește gradul de rezistență, probabil cel mai important aspect care ar trebui să facă diferența în achiziția unei locuințe, experții în construcții sunt de părere că lucrurile sunt clare. De-a lungul timpului, normativele au devenit din ce în ce mai riguroase de-a lungul timpului.
Atenția românilor la detaliile din apartamente s-a extins după cutremurul din Turcia
La începutul lunii februarie din acest an, planeta a fost ”scuturată” serios de consecințele cutremurului din Turcia. Acesta a avut 7,8 grade și, la scurt timp după, a fost urmat de unul de 7,7 grade pe scara Richter. Ulterior, au urmat nu mai puțin de 10.000 de replici ale cutremurului inițial în mai puțin de o lună.
Conform datelor disponibile, numărul total de victime este de peste 57.300 de morți și peste 121.700 de răniți. Aceasta face ca aceste cutremure să fie printre cele mai grave din istoria recentă a regiunii. De asemenea, cutremurul de 7,8 magnitudine a fost cel mai puternic cutremur înregistrat în Turcia de la cutremurul similar din 1939 din Erzincan și unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată în Levant.
„Văzând câte clădiri, atât noi, cât şi vechi, au căzut în Turcia, îşi pun foarte multe semne de întrebare. Odată cu toate aceste situaţii, creşterea preţurilor, cu inflaţia, se gândesc că poate unii dezvoltatori, pentru a-şi maximiza profitul, fac rabat la nivel de calitate”, a expliact Costina Petrescu, director agenţie imobiliară.
Vechimea unui apartament, mai importantă decât crezi, dar invers
Apartamentele din blocuri mai noi sunt mai rezistente în timp din pricina unui motiv simplu, reglementări arhitecturale și din domeniu construcțiilor s-au înăsprit. „După ’90, a existat o perioadă în care multe persoane, întreprinzători, s-au apucat să construiască fără să fie specialişti. Între timp, legislaţia s-a înăsprit. Din fericire, ăia nu s-au aventurat la blocuri înalte”, spune Adriana Eftimie, director general Patronatului Societăţilor de Construcţii.
Chiar și așa, blocurile înalte sunt mai vulnerabile decât cele de dimensiuni mici, compacte. „Cutremurele din zona Vrancea sunt cutremure de adâncime medie (de la 70 km şi până la 170 km adâncime), aşa că produc oscilaţii de perioadă mai lungă decât majoritatea cutremurelor din lume. Astfel, construcţiile de 1-2 etaje nu ar trebui să se prăbuşească în cazul unui seism puternic. În timp ce clădirile înalte, mai mari de 4 etaje, pot fi mai puternic afectate. După tragedia din ’77, însă, standardele de proiectare au fost adaptate seismelor specifice ţării noastre”, arată Alexandra Marin, reporter Observator.
În consecință, nu este valabilă teoria conform căreia un bloc nou are o rezistență mai slabă decât unul vechi. Nici măcar eventualele crăpături în tencuială nu ar trebui să te îngrijoreze. „Orice crăpătură într-un element neconstructiv are sens pozitiv pentru că absoarbe din energia seismului. Chiar sunt construcţii gândite în ideea asta. Tot ce se construieşte în România, cu excepţia unor hoţii, se construieşte foarte bine”, afirmă Gheorghe Pătraşcu, fost arhitect-şef al Capitalei.