Ce „a uitat” Guvernul să adauge la noul Cod fiscal: românii au fost duși de nas fără să-și dea seama
Dacă ai urmărit cu atenție subiectul modificării Codului fiscal, ai fi sesizat că la un moment dat în spațiul public se vorbea și despre niște posibile facilități fiscale ce ar fi urmat a fi adoptate pentru unele clădiri și autovehicule.
Ei bine, de două ori, pe surse, în spațiul public a apărut un document care se voia a fi un draft la care ar fi lucrat guvernanții.
În acel draft erau incluse modificări fiscale ce ar fi urmat să fie aplicate, printre ele numărându-se și scoaterea din norma fiscală a anumitor reduceri de taxe și impozite pentru clădiri și autovehicule.
Românii care au sperat la aceste măsuri fiscale trebuie să-și ia gândul
Doar că acum Ministerul de Finanțe a publicat proiectul final, doar că nu mai există acele două măsuri ce ar fi fost deosebit de utile și importante pentru multe categorii de contribuabili.
Conform unei analize avocatnet.ro, „prezentă în două din trei intenții de modificare a Codului Fiscal, eliminarea unor anumite scutiri de taxe lipsește din varianta lansată astăzi în proces de transparentizare. O frecvență care nu garantează faptul că o astfel de abordare nu va reveni, astfel încât prezentăm mai jos prevederile comune referitoare la această materie, dar care, repetăm, nu se regăsesc în forma legii pe care Guvernul a propus-o dezbaterii publice.
Din perspectiva taxelor și impozitelor locale, filozofia noii abordărilor neasumate public era destul de evidentă: renunțarea la scutirile existente în prezent în legislația fiscală sau, în cel mai bun caz, transferarea deciziei de acordare a lor (sau nu) către autoritățile publice locale. În schimb, documentul oficial de astăzi propune, la fel ca în draftul de ieri, taxarea clădirilor și mașinilor scumpe (…)”.
Ei bine, forma finală a proiectului prevede însă o mulțime de alte modificări fiscale ce sunt așteptate a avea drept scop diminuarea deficitului bugetar piperat care macină economia României la ora actuală. De exemplu, precizăm că TVA pentru mai multe produse urmează să fie majorat, la fel cum va crește acciza la țigări și alcool.