16 iun. 2023 | 09:15

Cauza morții lui Tutankhamon devine o nouă teorie controversată: ce spun oamenii de știință

ACTUALITATE
Cauza morții lui Tutankhamon devine o nouă teorie controversată: ce spun oamenii de știință

O nouă teorie a apărut în jurul cauzei morții faraonului egiptean Tutankhamon. Speculațiile în jurul morții lui au sugerat anterior că o afecțiune care punea viața în pericol, completată cu o infecție cu malarie, ar fi putut fi sfârșitul lui, dar un om de știință a susținut ideea îndrăzneață că alcoolul ar fi putut avea un rol.

Vorbind cu BBC Science Focus, în timpul Festivalului Științei de la Cheltenham, egiptologul biomedical Sofia Aziz a propus că Tutankhamon ar fi putut să fie într-un accident de car, după ce a condus sub influența alcoolului. De ce? Pentru că mormântul lui era plin de băutură.

Tutankhamon ar fi fost bătăuș și-i plăcea alcoolul, în timpul vieții

Este o referire la depozitul de vin al regelui Tut în mormântul său și a fost o provizie consistentă. Mostrele de reziduuri uscate prelevate din mormântul regelui Tut au devenit prima dovadă a vinului alb în regiune, când cercetătorii au investigat încă din 2006 o preferință a faraonului pentru vin, potrivit lui Aziz.

În mormintele lor, egiptenii antici luau lucrurile pe care și le doreau în viața de apoi. Din punct de vedere istoric, Tutankhamon a fost prezentat ca un rege bolnav, deoarece mumia lui prezintă semne ale multor boli. Cu toate acestea, s-ar putea ca, în loc să fie acestea cauzele morții sale, acestea să fie, de fapt, cicatrici de luptă?

Nu este prima dată când reputația lui este pusă sub semnul întrebării, deoarece armura de luptă purtată i-a determinat pe cercetători să se întrebe dacă a fost dur în viața sa.

„Această nouă teorie spune că el este mai degrabă un rege războinic”, a spus Aziz.

„Era ca un adolescent tipic, bea și probabil conducea carul prea repede”.

Statisticile moderne ar susține cu siguranță ideea că vârsta fragedă poate crește probabilitatea unei persoane de a fi implicată într-un incident de conducere în stare de ebrietate. Este de gândit faptul că chiar și egiptenii antici ar fi putut să nu fi fost imuni la nevoia de viteză.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele