20 apr. 2023 | 09:54

Câți bani a pierdut Ucraina în sectorul agricol, de la începutul războiului. La cât se ridică pagubele

ULTIMA ORĂ
Câți bani a pierdut Ucraina în sectorul agricol, de la începutul războiului. La cât se ridică pagubele

Pagubele suferite de Ucraina în sectorul agricol, de la începutul războiului declanșat în urmă cu mai bine de un an de președintele rus Vladimir Putin au fost estimate într-un raport al Școlii de Economie din Kiev.

Câți bani a pierdut sectorul agricol ucrainean

Conform raportului Școlii de Economie din Kiev, ce a fost publicat miercuri, de la începutul războiului, sectorul agricol ucrainean a suferit pagube estimate la un total de 8,7 miliarde de dolari.

Din această sumă, cea mai mare parte a fost rezultatul distrugerii utilajelor agricole, responsabilă pentru daune de 4,65 miliarde de dolari. De la începutul invaziei ruse au fost avariate sau distruse 109.600 de utilaje agricole.

O altă cauză a pierderilor din industria agricolă a Ucrainei este rezultatul distrugerii și furtului de produse, în urma cărora au rezultat pagube de 1,87 de miliarde de dolari.

Pierderi uriașe în infrastructura agricolă

De asemenea, conform raportului Școlii de Economie din Kiev, infrastructura agricolă a suferit pierderi uriașe, în primul rând grânarele, și alte facilități de depozitare. Refacerea acestor instalații ar costa 1,33 de miliarde de dolari.

Războiul ce a fost declanșat de liderul rus Vladimir Putin în Ucraina, pe 24 februarie 2022, a provocat cele mai multe daune în sectorul agricol din regiunile Lugansk, Herson, Donețk, Harkov și Zaporojie, zonele în care s-au dat cele mai intense lupte.

După ce Uniunea Europeană a încercat să ajute sectorul agricol din Ucraina, suspendând pentru un an, în mai 2022, taxele vamale pentru toate produsele importate din această țară, și permițându-i Kievului să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea căilor maritime prin Marea Neagră, a izbucnit un scandal la nivelul blocului comunitar.

Statele europene vecine au constatat că pe teritoriul lor se acumulează porumb, grâu şi floarea-soarelui din Ucraina, din cauza unor probleme logistice, ceea ce a dus la scăderea preţurilor la produsele locale.

Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au interzis importurile de cereale ucrainene. Însă, acum, Comisia Europeană le cere să ridice interdicția, astfel încât Bruxelles-ul să poată impune această măsură în bloc, inclusiv pentru România, până la data de 5 iunie. Altfel, aceste țări vor pierde și un nou pachet de sprijin pentru fermieri, cu o valoare totală de 100 de milioane de euro.