08 aug. 2023 | 13:14

Câți asteroizi periculoși trec pe lângă Pământ, de fapt. Calculul care te va surprinde

ACTUALITATE
Câți asteroizi periculoși trec pe lângă Pământ, de fapt. Calculul care te va surprinde

Asteroizii sunt aglomerări de rocă rezultate în urma formării Sistemului Solar. Aproximativ 500 de milioane de astfel de corpuri cerești cu un diametru mai mare de 4 metri orbitează Soarele, călătorind prin sistemul nostru solar cu o viteză de circa 30 de kilometri/secundă, aproape aceeași viteză a Pământului. Totuși, câți dintre aceștia sunt periculoși pentru Pământ, de fapt.

Câți asteroizi periculoși trec pe lângă Pământ, de fapt

Asteroizii sunt „resturi” rămase la formarea Sistemului Solar. Trebuie să nu-i confunzi cu meteoroizii (ce devin „meteoriți” doar dacă intră în atmosfera Terrei, prăbușindu-se pe suprafața planetei noastre), pentru că au dimensiuni mult mai mari decât aceștia, putând ajunge la un diametru înspăimântător, de câteva sute de kilometri. Dar, din fericire, marea majoritate nu sunt așa de uriași.

Asteroizii au captat mereu atenția, dar și imaginația publicului, mai ales prin filmele în care, de regulă, amenințau omenirea. De obicei, umanitatea se salva, la limită, în aceste producții, mai ales dacă îl aveau pe Bruce Willis în distribuție.

Pe de altă parte, nu trebuie trecut cu vederea, totuși, că, acum 65 de milioane de ani, un asemenea asteroid aproape a „îngenuncheat” viața de pe Pământ, impactul său cu Terra ducând la dispariția dinozaurilor.

Dar, în continuare, semnalarea prezenței unui asteroid „în apropierea” Pământului este descrisă de mass-media ca un pericol, de la numele primite, precum „Zeul Haosului”, „Ucigașa de planete”, până la exacerbarea dimensiunii acestora care, în știri, apar ca fiind ba de mărimea unui autobuz, ba a unui camion, ba chiar cât o girafă, scrie IFLScience.

E drept, impactul unui astfel de obiect cu Pământul, fie el și de doar 4 metri în diametru, la o viteză aproximativă de 60 km/s ar face ravagii serioase în zona de impact.

Câți asteroizi periculoși trec pe lângă Pământ, de fapt. Calculul care te va surprinde

Graficul NASA ce arată frecvența ciocnirii Pământului cu un asteroid, în funcție de dimensiunea acestuia

Calculul care te va surprinde

Dar dincolo de titlurile din presă, care e riscul real al unor asemenea ciocniri, așa cum rezultă din calcule. Și câți asteroizi ajung să lovească Pământul și câți trec pe lângă planetă?

În această privință, graficul ce poate fi văzut mai sus, făcut de NASA, rezumă riscurile generale ale unor asemenea întâlniri cosmice.

În primul rând, trebuie știut că există mult, mult mai mulți asteroizi mici, decât cei mari, iar unul de dimensiuni reduse, firește că va cauza pagube mult mai mici la un eventual impact cu Terra.

De altfel, Pământul a experimentat frecvente ciocniri cu asteroizi micuți și foarte rar cu cei mari. În majoritatea cazurilor asteroizii mici se sparg în bucăți când ajung în atmosfera planetei și chiar nici nu mai ajuns să lovească solul, dezintegrându-se pe parcurs.

Când un asteroid mic – sau meteoroid – intră în atmosfera Pământului, se transformă într-o spectaculoasă „bilă de foc”, o variantă mai strălucitoare a unei „stele căzătoare”. Majoritatea obiectelor de acest fel ard în atmosferă, neajungând pe suprafața planetei.

Un calcul relativ simplu ne poate arăta cam la câți asteroizi ne putem aștepta să ajungă în apropierea Terrei. Numerele din graficul de mai sus estimează câși asteroizi pot lovi Pământul în fiecare an. Hai să luăm cazul unui asemenea obiect cu un diametru de 4 metri.

În medie, o dată pe an, un asemenea asteroid se intersectează cu suprafața Pământului. Dacă dublăm acea suprafață, rezultă doi asteroizi pe an. Raza Pământului este de 6.400 de kilometri. O sferă cu o suprafață dublă va avea o rază de 9.000 de kilometri.

Prin urmare, aproximativ o dată pe an, un asteroid de 4 metri în diametru se va apropia la circa 2.600 de kilometri de suprafața planetei – diferența între 9.000 și 6.400 de kilometri.

Dacă dublăm din nou suprafața, ne putem aștepta ca doi asemenea asteroizi să se apropie la 6.400 de kilometri de Terra și tot așa. O distanță de câteva mii de kilometri este destul de mare pentru un corp ceresc de doar câțiva metri dimensiune, dar majoritatea celor prezentați în presă trec, de fapt, la distanțe mult mai mari de planeta noastră.

Dar trebuie să înțelegem că „apropierea” este definită altfel în lumea astronomiei. Astfel, astronomii consideră orice obiect ce trece pe lângă Pământ la o distanță mai mică decât cea față de Lună  – de 300.000 de kilometri – ca fiind „apropiere mare”.

În 2022, de exemplu, au existat 126 de astfel de „apropieri”, iar în 2023 am avut 50, până acum. Dacă luăm cazul unui asteroid uriaș, cu un diametru de peste 1 kilometru, este clar că acesta ar fi o amenințare reală pentru civilizația umană. Dar un asemenea impact cu planeta s-a întâmplat cam o dată la 500.000 de ani.

Însă trebuie să ne așteptăm ca, în aceeași perioadă, mii de asemenea asteroizi mari s-au apropiat și se vor apropia de Pământ, în același înțeles astronomic al „apropierii” explicat mai sus. Astfel, următorul eveniment de acest fel este prevăzut să aibă loc în 2029, când asteroidul 153814 (2001 WN5) va trece la o distanță de 248.700 de kilometri de Terra.

Oricum, aproximativ 95% dintre asteroizii mari, cu un diametru de peste 1 kilometru și potențial distrugător, au fost descoperiți de astronomi, ir Sistemul Solar este cercetat în permanență pentru descoperirea restului de 5%.

La ora actuală, conform scalei Torino ce prezice amenințările de acest tip din următorii 100 de ani, niciun obiect nu are o rată de apropiere mai mare de 4 (apropiere mare, în sens astronomic). Gradația scalei variază de la 0 (niciun pericol), la 10 (pericol iminent de coliziune).

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele