Câți ani are cel mai bătrân pește de acvariu din lume. Cum i s-a calculat vârsta, cărei specii aparține
Oamenii de știință au descoperit cel mai bătrân pește din lume care trăiește într-un acvariu. Pe baza analizelor ADN, aceștia au stabilit că „Matusalem”, așa cum a fost botezat, l-a depășit pe deținătorul anterior al recordului de longevitate pentru peștii care își duc existența în acvarii.
Câți ani are cel mai bătrân pește de acvariu din lume
Matusalem nu este doar personajul din Vechiul Testament despre care se scrie că a trăit 969 de ani, ci și numele unui pește care este considerat cel mai bătrân pește din lume care trăiește într-un acvariu.
El aparține speciei de pește pulmonat australian (Neoceratodus forsteri), al cărui mediu natural este reprezentat de râurile domoale din sud-estul statului Queensland, din Australia.
Și da, peștele acesta are și un plămân – după cum îi sugerează și numele științific – pe care-l folosește la furnizarea de oxigen suplimentar în anumite condiții.
Matusalem a fost adus în 1938, din Australia în San Francisco, el fiind ținut în Acvariul Steinhart, California. Are aproximativ 1,2 metri lungime și cântărește 11 kilograme.
Are o personalitate blândă, adoră smochinele de sezon proaspete – în niciun caz înghețate – și să fie mângâiat pe burtă și spate. Matusalem a apărut prima dată în presă în 1947, în San Francisco Chronicle.
„Aceste creaturi ciudate – cu solzi verzi – sunt cunoscute oamenilor de știință ca presupusa verigă lipsă între animalele terestre și cele acvatice”, se scria într-un articol din acel an.
Cum i s-a calculat vârsta, cărei specii aparține
Deși, anterior, vârsta sa fusese estimată la 84 de ani, noi analize ADN au arătat că Matusalem ar putea avea, de fapt, aproximativ 92 de ani, cu o marjă de eroare de plus sau minus 9 ani. Acest lucru ar însemna că există posibilitatea ca el să aibă deja vârsta de peste 100 de ani, ceea ce l-ar face cel mai bătrân pește de acvariu din lume.
Până acum câțiva ani, cel mai bătrân pește pulmonat australian trăia la Acvariul Shedd din Chicago. Pe numele său Granddad (Bunicul), peștele a murit în 2017, la vârsta de 95 de ani.
„Deși știm că Matusalem a fost adus la noi spre finalul anilor 1930, nu există o metodă de a determina ce vârstă avea în cel moment, așa că este deosebit de interesant să putem avea o estimare cât mai corectă a vârstei lui bazată pe analize științifice”, a spus Charles Delbeek, curator la Acvariul Steinhart.
Analizele ADN au fost conduse de Dr. Ben Mayne, de la CSIRO, și Dr. David T. Roberts, de la Seqwater, care-și vor publica rezultatele studiului spre finalul acestui an. Dar un articol ce detaliază metoda lor de analiză a fost publicat în 2021.
Cum metodele invazive de stabilire a vârstei, precum studierea oaselor urechii, ar fi fost foarte relevantă, acestea nu s-au aplicat la peștele pulmonat australian, deoarece și el este trecut pe lista speciilor amenințate cu dispariția.
În schimb, cercetătorii au folosit măsurarea nivelului de metilat din ADN, un proces în care grupuri de metili se adaugă ADN-ului pe parcursul timpului. Pentru asta, a fost folosită doar o foarte mică mostră de țesut de la Matusalem.
„Pentru prima oară de la descoperirea acestei specii, în 1870, metoda ADN de măsurare a vârstei pe care am dezvoltat-o oferă posibilitatea estimării vârstei maxime a exemplarelor”, a spus Dr. Mayne.
Pe lângă longevitatea pe care o are, Matusalem – despre care se presupune că este o femelă – posedă și o personalitate absolut încântătoare.
„Le spun voluntarilor mei să-și imagineze că ea este ca un cățeluș subacvatic,, foarte moale, blând și, firește, dacă i se vorbește, ea va avea, brusc, puseuri de energie. Dar în marea majoritate4 a timpului, este foarte calmă”, a declarat Allan Jan, de la Academia de Științe California, pentru AP, în 2022.
Oamenii de știință spun că, cel mai probabil, vârsta lui Matusalem depășește 100 de ani, dat fiind că în procesul de calculare a acesteia, vârsta maximă rezultată poate fi, totuși, mai mică decât cea efectivă a peștelui.