13 oct. 2023 | 11:00

Câtă miere falsificată este în România. Care e situația în Uniunea Europeană, ce soluții există pentru a stopa fenomenul

ACTUALITATE
Câtă miere falsificată este în România. Care e situația în Uniunea Europeană, ce soluții există pentru a stopa fenomenul

România este unul dintre marii producători de miere din Europa, dar cea mai mare problemă cu care se confruntă țara noastră, dar și UE, în general, este mierea falsificată. Ultimele date oferite de controalele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) sunt mai mult decât îngrijorătoare.

România, printre marii producători de miere din UE

Dacă e să începem cu veștile bune, România ocupă locul doi în Europa la numărul de familii de albine, după Spania, cu un total de 2,3 milioane, înregistrând o producţie de miere de aproape 30.000 de tone şi un consum anual de 1,2 kg/locuitor, potrivit datelor statistice anunţate de reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), la Târgul Naţional al Mierii de luna trecută, conform Agerpres.

Dar acestea sunt informațiile oferite de autorități. Statistica legată de consumul de miere din România, de 1,2 kg/an/locuitor, a fost contrazisă de reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA) care susțin că datele sunt exagerate, consumul real fiind în jur de 550 de grame/locuitor/an.

Citește și: Prima miere creată în laborator din lume: soluția la dispariția albinelor

Însă cea mai mare problemă o reprezintă mierea falsificată. Dacă în 2022, la 36,5% dintre operatorii economici din domeniul producției și comercializării mierii controlați de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au fost constatate abateri, anul acesta, doar în primele 3 luni, 50% dintre firmele verificate au avut abateri de la lege, scrie profit.ro.

Câtă miere falsificată este pe piața din țara noastră

În același timp, dacă anul trecut 22% din mierea controlată a avut probleme de conformitate, anul acesta, în doar 3 luni, 25% din cantitatea de miere verificată prezenta abateri. Datele rezumă controalele efectuate în 2022 și 2023 pe piața comerțului cu miere.

Iar situația este agravată de mierea falsificată importată, respectiv cantitățile masive de miere care au ajuns în țară din Ucraina și China. Dincolo de probleme de conformitate ale acesteia, afluxul acestui tip de miere pe piața românească a determinat o scădere cu 35% a prețului acesteia. în ultimii trei ani.

Nici Uniunea Europeană nu stă mai bine, în ansamblul ei. Trebuie știut că 46% din mierea importată în UE este miere falsificată, deoarece nu respectă reglementările comunitare, potrivit unui studiu al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) și al Centrului Comun de Cercetare al UE.

Citește și: România este un producător important de miere: cum am ajuns să consumăm miere contrafăcută

Mai mult, aceste procente sunt și mai mari în cazul importurilor din China, 74% și de nu mai puțin de 93%, în cazul produselor din Turcia.

Ce soluții ar exista

Studiul se bazează pe analiza a 320 de probe și ridică suspiciuni semnificativ față de un raport anterior care plasa la 14% stocurile care nu respectau Directiva Mierii.

Ce soluții ar putea fi pentru stoparea intrării masive de miere falsificată pe piața din România? Asociațiile reprezentative românești din sectorul apicol au solicitat introducerea obligatorie pe etichetă a procentelor care compun mierea obținută prin amestec și care este vândută în acest mod.

Citește și: Cum îţi dai seama dacă mierea este naturală. Cum o verifici cu un pahar cu apă

Astfel, consumatorii, în special din categoriile vulnerabile, cum ar fi copiii sau diabeticii ar fi protejați mai bine împotriva potențialelor efecte grave ale consumului de miere falsificată, creată în laborator, etichetată înșelător.

Din păcate, Ministerul Agriculturii, care pregătise un ordin de ministru în acest scop, a renunțat să promoveze modificarea regulilor de etichetare după ce Comisia Europeană nu a fost de acord.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele