20 feb. 2023 | 16:55

Cât vin beau, de fapt, românii: pe ce loc suntem în Europa la producție

ACTUALITATE
Cât vin beau, de fapt, românii: pe ce loc suntem în Europa la producție

Modul în care românii consumă alcool, în ultima perioadă, pare să se fi schimbat, după cum vei observa din cele ce urmează.

Mai exact, cifra de afaceri a producătorilor de vinuri din România a crescut cu mai bine de 20% față de 2020, ajungând la aproape 2,1 miliarde lei în 2021, se arată într-o analiză Keysfin.

Piața de vin din țara noastră a depășit cu 3,4% maximul atins în 2017.

„Pentru 2022 estimăm continuarea creșterii pieței vinului și depășirea maximului istoric atins anul trecut, la peste 2,3 miliarde de lei în baza datelor de la Organizația Internațională a Viei și Vinului (OVIS) și a inflației anuale de aproape 11% în cazul vinului, raportată de Institutul Național de Statistică” a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, conform economedia.ro.

Cum se situează producătorii de vin din țara noastră

Liderul absolut al pieței românești a rămas Crama Recaș, urmat de Jidvei, Cotnari, Zarea și Crama Ceptura.

Rezultatul net al producătorilor de vin de la noi din țară a ajuns la un nivel record și a depășit pentru prima dată în istorie pragul de 125 de milioane de lei în 2021.

Consumul de vin din România a bifat o creștere de aproximativ 12% după pandemie, iar acest lucru a fost favorizat de redeschiderea restaurantelor, barurilor și pub-urilor.

Mai exact, în anul 2021, un român a băut cu 2,6 litri mai mult vin față de anul precedent, ajungând în medie la 23,7 litri pe an, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică.

Mai mult, importul de vinuri și stocul inițial de vinuri au crescut și ele: cu 31,3% la 582 mii hl, respectiv cu 2,0% la 2.695 mii hl în 2021, față de 2020.

România, este, în momentul de față, al șaselea producător de vin din Europa, și are creștere a producției de 4% în 2022.

Italia deține, în continuare, „coroana” în UE, urmată de Franța și Spania.

Așadar, din câte se poate observa, românii au început încet-încet să dea berea pe vin. Rămâne de văzut în ce manieră vor continua să se mențină tendințele și în anii ce vor urma.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele