28 aug. 2023 | 10:42

Cât trebuie să muncească un român ca să își ia un apartament. Cum stam comparativ cu alte țări

ACTUALITATE
Cât trebuie să muncească un român ca să își ia un apartament. Cum stam comparativ cu alte țări

Pentru a achiziționa un apartament cu o suprafață de 70 de metri pătrați în valoare de jumătate de milion de lei, un cetățean român ar avea nevoie de echivalentul a 76 de salarii medii brute. Deși România are printre cele mai accesibile locuințe din Europa, prețurile au înregistrat o creștere anuală. 

Cât de accesibile sunt apartamentele în alte țări din Europa

De menționat că există o cerere semnificativă, deoarece România se numără printre țările cu cel mai mare număr de proprietari imobiliari.

În contrast, în alte țări europene, precum Belgia, pentru a-și permite o casă, oamenii muncesc 4 ani și 4 luni, iar în Norvegia 5 ani. În majoritatea statelor europene, prețurile locuințelor au crescut în ultimii ani. 

De exemplu, în Austria, prețul pe metru pătrat construit se ridică la 4.925 de euro, în Germania la 4.800 de euro, iar în Franța la aproape 4.700 de euro.

Cum stau lucrurile în alte orașe din București

Comparativ, România se situează pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce privește prețurile reduse pe piața imobiliară. În prezent, prețul pe metru pătrat construit este în medie de 1.417 euro, cu o creștere de peste 200 de euro față de acum doi ani.

„O medie a prețurilor pentru un apartament cu 2 camere în București este de 75.000 de euro, crescând bineînțeles în funcție de zona pe care o alegem. În Ploiești vorbim despre un apartament de două camere de la 55.000 de euro.

Poate să varieze și acolo în funcție de zonă. În Brăila, crește puțin 65.00 de euro pentru că este cumva și un potențial turistic și în Iași, bineînțeles, acolo prețurile cresc mult mai mult din cauza faptului că este centru universitar”, a spus Iliuță Scărișoreanu, un broker imobiliar, pentru Digi24.

De altfel, Clujul este orașul unde prețurile sunt cele mai ridicate, atât privind vânzarea unui apartament, cât și închirierea lui. Un singur metru pătrat de construcție a ajuns să coste 2.400 de euro la vânzare, iar de închiriat costă aproape 9 euro pe lună.