Cât timp putem rezista fără apă, care e recordul: ce se întâmplă cu organismul uman
Cazul australianului care a supraviețuit timp de aproape trei luni, alături de câinele său, pe o ambarcațiune ce a plutit in derivă în Oceanul Pacific a apărut în toată presa din lume. Bărbatul a declarat că a reușit să rămână în viață mâncând pește crud și bând apă de ploaie. Dar situația lui a readus în atenție întrebarea: cât timp poate organismul uman să reziste fără apă?
Cât timp putem rezista fără apă, care e recordul
Australianul Timothy Shaddock şi câinele său Bella au plutit în derivă timp de trei luni în Pacific, după ce marea agitată a avariat rapid ambarcaţiunea în care se aflau şi i-a scos din funcţiune echipamentul electronic.
Tim și prietenul lui patruped părăsiseră staţiunea turistică de pe litoral La Paz, în Mexic în aprilie şi plănuiau să parcurgă aproximativ 6.000 de kilometri (peste 3.700 de mile) înainte de a arunca ancora în Polinezia Franceză.
După trei luni luni, Shaddock a fost localizat, luni, 17 iulie, la bordul catamaranului său, de o navă de pescuit mexicană în Pacific.
„Am trecut printr-o încercare foarte dificilă pe mare. Am nevoie de odihnă și de mâncare bună pentru că am fost singur pe mare mult timp. În rest, sunt foarte bine sănătos. Am medicamente foarte bune și sunt îngrijit foarte bine”, a declarat Tim, după ce a fost salvat.
El a adăugat că în tot acest timp, a supraviețuit mâncând pește crud și bând apă de ploaie. Cazul său a readus în atenție importanța hidratării organismului uman și a repus pe tapet întrebarea: cât timp putem rezista fără apă?
Ce se întâmplă cu organismul uman
Dacă australianul a fost suficient de norocos să poată bea apă de ploaie, ce se întâmplă atunci când nu ne hidratăm pe o perioadă mai lungă de timp? Dacă fără hrană sau cu foarte puțină se poate supraviețui zeci de zile, lipsa de apă duce mult mai rapid la un colaps total al funcțiilor organelor.
Deci, cât putem rezista fără să bem apă? Un ziar australian a punctat ce era evident și anume că „experimentele pe oameni, în acest sens, sunt inacceptabile din punct de vedere etic”.
În locul acestora, trebuie să aflăm cât mai multe chiar din întâmplările reale, de oameni naufragiați pe mare ori rătăciți în sălbăticie care au fost privați de hrană și apă o perioadă mai lungă.
Aceeași publicație a analizat rapoartele despre asemenea cazuri și a ajuns la concluzia că „pare a fi posibil să supraviețuiești fără hrană și apă o perioadă cuprinsă între 8 și 21 de zile”. Perioada se mărește chiar și la două luni, dacă lipsește doar hrana, nu și apa.
Estimarea pare destul de optimistă, opinia generală fiind că, în medie, o persoană poate supraviețui doar 2-3 zile fără apă. Această perioadă variază, totuși, foarte mult, în funcție de vârsta și starea de sănătate a persoanei respective, la fel ca și alte condiții, precum temperatura mediului înconjurător.
În 1979, Andreas Mihavecz, în vârstă de 18 ani pe atunci, a fost încuiat și uitat într-o celulă de la subsolul unei secții de poliție din Germania, ca urmare a unui accident auto. El a supraviețuit acolo pentru următoarele 18 zile, fără hrană și apă, până a fost regăsit. El pierduse o bună parte din greutatea corporală, dar era încă în viață, conform iflscience.com.
Într-unul dintre puținele experimente făcute pe oameni, în 1944, doi oameni de știință, în vârstă de 28, respectiv 33 de ani, s-au privat în mod deliberat de apă și au avut doar o dietă din hrană uscată, asemănătoare pisicilor.
Ei au supraviețuit astfel câteva zile, dar au oprit experimentul când acesta devenise, în mod evident, periculos pentru sănătatea și chiar viața lor.
„Deja, în a treia sau a patra zi, fețele lor palidă și erau semne de cianoză la nivelul buzelor”, a scris un ziar, la acea vreme.
„Această aparență de oameni bolnavi a dispărut în doar câteva ore după ce au fost rehidratați, iar simptomele de deshidratare au trecut cu mult înainte ca rehidratarea fizică să fie completă”.
Prin urmare, lipsei apei nu-i putem supraviețui decât puține zile, mai ales că trebuie să ținem cont de faptul că și creierul nostru este format 80% din apă. Fără fluidul necesar vieții, funcțiile acestuia – și nu numai – ar fi afectate grav.