05 apr. 2023 | 08:14

Cât te costă să renovezi un apartament de 80 de metri pătrați în România: prețurile au explodat, iar profesioniști nu se găsesc

ACTUALITATE
Cât te costă să renovezi un apartament de 80 de metri pătrați în România: prețurile au explodat, iar profesioniști nu se găsesc

Domeniul construcțiilor în România este crimă și pedeapsă. Dai cu tunul și nu găsești meseriași, iar cei pe care îi găsești, te jecmănesc și te amână cu efectuarea lucrărilor până la infinit și înapoi. În plus, indiferent dacă identifici oameni pricepuți sau amatori, plătești niște facturi fabuloase pentru aproape orice operațiune.

Situația din domeniul construcțiilor nu a fost ajutată nici de explozia prețurilor la materiale de construcții din ultimul an, nici de inflația galopantă. Având în vedere realitatea din piața românească, nu mai surprinde aproape pe nimeni faptul că lucrările de construcții și amenajările interioare au ajuns să aibă niște costuri fabuloase. Singurii care au de câștigat sunt meseriașii, deși acest termen aproape niciodată nu mai înseamnă ce însemna odată.

Cât plătești să-ți renovezi apartamentul

”Cei care sunt foarte buni – în primul rând nu sunt ieftini. Dacă clientul caută ieftin, e foarte greu să găsească şi ieftin, şi bun. La un apartament care trebuie renovat de la zero, în jur de 80-100 de metri pătraţi – manopera te costă 10.000-15.000 de euro, şi materialele de construcţie cam la fel.”, a explicat Natalia Berezovskaia – arhitect interior, pentru Observator News.

Până și lucrările mici sunt incredibil de costisitoare comparativ cu anii trecuți. Dacă vrei să modernizezi un apartament de trei camere, să schimbi gresia și faianța, de exemplu, te poți aștepta la un preț al manoperei între 60 și 80 de lei pe metru pătrat. Pentru schimbarea parchetului, costurile sunt între 15 și 25 de lei pe metru pătrat. Modificarea instalației electrice, care aproape de fiecare dată presupune spargerea unui perete, poate ajunge până la 600 de lei.

În medie, te poți aștepta la majorări de aproximativ 10% de la un an la altul, în cazul în care ai avut un tarif de manoperă estimativ de la începutul lui 2022. Această realitate nu este ajutată nici de faptul că materialele de construcții s-au scumpit în medie cu 15-20 în ultimele 12 luni.

”În realitate întotdeauna apar probleme. Întotdeauna descoperă probleme care trebuie executate suplimentar, iar ceea ce au pus ei, iniţial, ca şi timp de execuţie, în 80-90% din cazuri nu se respectă. ”, a avertizat Mihai Cristian, expert tehnic, pentru sursa citată. ”Au lucrat pe şantier ca şi salahori, după care au venit şi se dau drept lucrători cu experienţă. Ca să refaci o lucrare după un astfel de meseriaş sau după o astfel de echipă este mult mai costistitor decât de a lucra cu o echipă calificată, dar mai scumpă.”, a adăugat el.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele