15 nov. 2023 | 11:27

Cât de săraci sunt românii, de fapt. Cum stăm cu puterea de cumpărare față de Europa

ACTUALITATE
Cât de săraci sunt românii, de fapt. Cum stăm cu puterea de cumpărare față de Europa

De la an la an, românii sunt din ce în ce mai săraci, vorbim de o scădere cu 56% sub media europeană până la poziția 33 în clasamentul european, după cum se arată în cel mai recent studiu realizat de Gfk. Cu alte cuvinte, problemele financiare nu fac decât să se acutizeze.

La momentul de față, pe cap de locuitor, puterea de cumpărare medie este de 7.738 de euro anual. Această valoare plasează țara noastră cu peste 50% sub media europeană și ne plasează ca popor într-un nivel de sărăcie semnificativ.

Citește și: Câte ore trebuie să muncești pe zi când ești tânăr, dacă vrei ”să dai lovitura”. Sfatul unui miliardar care te va frustra la maxim

Sărăcia nu este la fel în toată România

În continuare, există județe sărace și foarte sărace, în timp ce câteva orașe mari ridică nivelul financiar al întregii țări. “Cu toate acestea, se poate observa încă o dată că decalajul dintre regiunile cu putere de cumpărare slabă și puternică din România se adâncește. Bucureștiul se află în mod clar pe primul loc, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.314 euro, ceea ce înseamnă că locuitorii capitalei au o putere de cumpărare cu aproape 98% mai mare decât media națională și de 3,8 ori mai mare decât locuitorii din județul Vaslui, care au cea mai mică putere de cumpărare disponibilă pentru cheltuielile și economiile lor. Acolo, venitul net disponibil este de doar 4.010 euro, ceea ce reprezintă aproape 52% din media națională”, arată studiul.

Punctual, niciun județ din top 10 nu se află sub media națională. Cel mai jos dintre primele zece este județul Prahova, dar chiar și acolo vorbim de 7.836 de euro pe cap de locuitor, cu aproximativ 1,3 procente peste media menționată mai sus. Celelalte 32 de județe sunt sub medie.

Citește și: Harta sărăciei din România: să te ferească Dumnezeu să locuiești în aceste județe, se face foamea

Cum stau europenii cu banii, cine este pe primul loc

Puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în Europa este de 17.688 de euro la nivel anual, dar chiar și așa, există state care înregistrează cu mult peste această valoare. La nivelul bătrânului continent, există 42 de țări. Dintre acestea, vârful este dat de Liechtenstein, Elveția și Luxemburg. La polul opus, sărăcia extremă se întâlnește fără niciun dubiu în Belarus, Kosovo și Ucraina. Cel mai mare câștigător al anului este Irlanda, care s-a ridicat cu patru locuri raportat la media europeană. Acestea sunt concluziile analizei Gfk Purchasing Power Europe 2023.

Dacă vrei să reții o singură valoare din această analiză, în Liechtenstein, puterea de cumpărare medie anuală este de 68.843 de euro, de aproximativ nouă ori mai mare decât în România.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele