20 iun. 2023 | 11:55

Cât de repede călătorește electricitatea, de fapt: experimentul bizar realizat de un călugăr VIDEO

ACTUALITATE
Cât de repede călătorește electricitatea, de fapt: experimentul bizar realizat de un călugăr VIDEO

În zilele noastre, experimentele se realizează un pic mai precaut, fără a pune în pericol viața nimănui. Or, cel puțin, așa se susține oficial. În trecut, însă, metodele de siguranță nu făceau parte din grijile experimentatorilor.

Spre exemplu, Jean-Antoine Nollet, duhovnic și fizician, a descoperit, în 1748, osmoza, după ce a luat o vezică de porc sigilată și umplută cu vin și a pus-o în apă. În același an, el a inventat electroscopul.

Era, de asemenea, predispus la experimente puțin mai ciudate, inclusiv unul în care a suspendat un băiețel de tavan cu corzi de mătase, l-a încărcat electric și a permis oamenilor să se apropie de el pentru a observa dacă se produc scântei.

Mai devreme, în 1746, Nollet a strâns la un loc 200 de călugări cartusieni și i-a pus să formeze un șir de aproximativ 1,6 kilometri lungime.

Fiecare dintre subiecți ținea în mână câte un stâlp de alamă, ca mai apoi Nollet să îi cupleze la un borcan Leyden încărcat electric.

Ce a reușit să afle Nollet, de fapt

Planul lui Nollet era destul de simplu, iar prin intermediul acestuia și-a dorit să măsoare viteza electricității urmărind cum se electrocutează, pe rând, călugării.

Avea să observe asta din convulsiile fiecăruia dintre ei, în timp ce electricitatea îi folosea ca „transport în comun”, mutându-se, ulterior, la următorul.

Din păcate pentru Nollet, sarcina electrică s-a mișcat mult mai repede decât a putut el anticipa, iar călugării au experimentat șocul practic simultan și Nollet a concluzionat că sarcina electrică se mișcă cu „rapiditate nelimitată”.

Cu alte cuvinte, a electrocutat 200 de oameni pentru a descoperi că viteza electricității este „rapidă”.

Știm acum că, în funcție de materialul prin care trec, undele electromagnetice se propagă cu 270.000 de kilometri pe secundă, aproximativ 90% din viteza luminii.

Între timp, electronii individuali se mișcă încet, cu aproximativ 0,02 centimetri pe secundă. Niciunul dintre aceste calcule nu a fost efectuat pe călugări.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele