10 aug. 2023 | 13:11

Cât de murdar este telefonul tău mobil. Cum trebuie să-l cureți ca să nu te alegi cu probleme serioase de sănătate 

ACTUALITATE
Cât de murdar este telefonul tău mobil. Cum trebuie să-l cureți ca să nu te alegi cu probleme serioase de sănătate 

Telefonul mobil poate fi plin de bacterii periculoase ce pot provoca probleme serioase de sănătate. Cele mai multe persoane nu se gândesc să enumere smartphone-ul pe care îl folosesc zilnic printre cele mai murdare suprafețe, în același rând cu tălpile pantofilor și scaunele de toaletă. Specialiștii au explicat cum ar trebui să fie curățat.

Ce bacterii se găsesc pe telefonul mobil

Un studiu publicat anul trecut în revista Scientific Reports a analizat telefoanele mobile ce aparțineau unui număr de 26 de cadre medicale din spitale. În total, aceștia au găsit 1.307 tulpini bacteriene diferite, ca să nu mai vorbim de o colecție largă de ciuperci patogene, viruși și bacteriofagi.

Desigur, personalul medical are mai multe șanse de a fi expus la o serie de agenți patogeni, având în vedere mediul lor de lucru riscant. Însă, este evident că până și telefonul omului de rând este în continuare plin de multe tipuri diferite de bacterii potențial patogene.

În anul 2011, oamenii de știință de la London School of Hygiene & Tropical Medicine și de la Queen Mary au descoperit că până la 16% dintre telefoane adăpostesc un număr semnificativ de E. coli, un microb comun de intoxicații alimentare.

În afară de E. coli, cele mai frecvente bacterii găsite pe telefoanele mobile sunt: Staphylococcus, un microb omniprezent care cauzează adesea infecții stafilococice ale pielii; Actinobacteria, o familie largă de bacterii care poate provoca tuberculoza, difteria și vaginoza bacteriană;
Citrobacter, care poate duce la infecții ale tractului urinar, septicemie și meningită; și Enterococcus, care poate provoca o serie de infecții, inclusiv meningită.

Un alt studiu a arătat că bacteriile multirezistente la medicamente erau prezente în 69,9% din probele prelevate de pe telefoane mobile. De altfel, conform unei cercetări realizate de Universitatea din Arizona, telefoanele transportă de 10 ori mai multe bacterii decât majoritatea scaunelor de toaletă.

Cum se curăță corect telefoanele mobile

Se estimează că, în medie, că o persoană atinge ecranul telefonului mobil de 2.617 ori pe zi. În cazul utilizatorilor intensivi, acest număr se dublează la 5.427 de atingeri pe zi. Între aceste atingeri, mâinile captează în mod constant noi microbi care fac autostopul, atingând balustrade, dând mâna, apăsând butoanele liftului și așa mai departe.

În ciuda tuturor acestor constatări făcute de cercetători, metoda corectă de curățare a telefoanelor mobile este simplă.

Mai întâi, trebuie să fie îndepărtată orice murdărie vizibilă cu o cârpă moale ce nu lasă scame. Apoi, trebuie ca suprafața să fie ștearsă cu un șervețel pe bază de alcool izopropilic de 70%.

Alcoolul va distruge cei mai problematici agenți patogeni și ar trebui să se evapore înainte de a pătrunde în interiorul dispozitivului.