Cât de bogați sunt românii, de fapt. Pe ce loc suntem în Europa la puterea de cumpărare
La nivel european, în 2023, puterea de cumpărare a ajuns în medie la valoare de 17.688 de euro. Deși pare o sumă aproape rezonabilă, este important de reținut că, între cele 42 de țări există discrepanțe fabuloase.
În continuare, când vine vorba de puterea financiară a țărilor din Europa, Liechtenstein, Elveția și Luxemburg joacă într-o cu totul altă ligă. Acestea au venituri nete cu mult peste media din restul Europei. Dacă vrei să cauți jumătatea plină a paharului în ceea ce privește realitatea din România, puterea de cumpărare cea mai scăzută nu este la noi, ci, în ordine, în Belarus, Kosovo și Ucraina. Într-o poziție privilegiată se află Irlanda, care a urcat patru locuri în top de la un an la altul.
Clasamentul european al puterii de cumpărare
Tocmai a fost publicată cea mai recentă ediție a clasamentului GfK Purchasing Power Europe 2023. Cu această ocazie, aflăm că în acest an europenii vor avea la dispoziție un total de aproximativ 12,1 trilioane de euro pe care îi pot cheltui pentru alimente, locuințe, servicii, costuri cu energia, pensii private, asigurări, vacanțe, mobilitate sau nevoi ale consumatorilor.
Împărțind la populație, ajungem la o medie pe cap de locuitor de 17.688 de euro, în creștere nominală de 5,8% de la un an la altul. Din păcate, valoarea respectivă nu ilustrează nici pe departe valoarea reprezentativă pentru majoritatea populației, din cauza diferențelor semnificative de venituri. De exemplu, în Olanda, vorbim de 25.098 euro pe cap de locuitor, iar cele 42 de procente peste media europeană plasează această țară pe locul 12 în top. Pe de altă parte, spre deosebire de variația fabuloasă din România, de exemplu, în Olanda fluctuațiile de la o regiune la alta sau de doar + sau -8%.
Realitatea românească din puterea de cumpărare
În România, puterea de cumpărare medie pe cap de locuitor este de 7.738 de euro în 2023. Astfel aflăm că românii sunt cu 56% sub media europeană și, în coborâre două locuri, au ajuns pe poziția numărul 33 în top.
În București este cea mai vizibilă discrepanța la nivel local, având în vedere că în capitală vorbim de o putere de cumpărare de 15.314 euro, nu foarte mult sub media europeană. Din păcate, această valoare este de 3,8 ori mai mare decât în Vaslui, județul cu cea mai mică putere de cumpărare. Acolo vorbim de doar 4.010 euro pe cap de locuitor, reprezentativă de fapt pentru 52% din media națională.