20 oct. 2023 | 16:45

Cât de bătrâni sunt rechinii, de fapt. De câte ori a înconjurat Pământul centrul galaxiei, de la apariția acestor prădători pe planetă

ACTUALITATE
Cât de bătrâni sunt rechinii, de fapt. De câte ori a înconjurat Pământul centrul galaxiei, de la apariția acestor prădători pe planetă

Rechinii sunt, probabil, cele mai adaptate animale pentru a supraviețui, indiferent de cataclisme naturale sau modificări climatice cauzate de acțiunea omului. De fapt, chiar dacă ne gândim prima oară la dinozauri, atunci când e vorba de animale preistorice, specia rechinilor este mai bătrână ca aceștia și chiar și decât copacii.

Când au apărut rechinii pe Pământ

La fel cum Pământul se rotește în jurul Soarelui, Soarele (cu toate planetele din „subordine”) se rotește în jurul centrului galaxiei. Noi ne deplasăm cu aproximativ 828.000 de kilometri pe oră, la o distanță de aproximativ 28.000 de ani-lumină de centrul galactic.

Te vom scuti de complicația de a încerca să efectuezi propriile calcule și-ți vom spune că acest lucru înseamnă că avem nevoie de aproximativ 230 de milioane de ani (estimările o pun undeva între 225 și 250 de milioane de ani pământeni) pentru a finaliza o orbitare completă în jurul centrului galactic al Căii Lactee.

Citește și: Cel mai longeviv animal vertebrat de pe planetă, zărit în Caraibe. Specia rară trăiește în Groenlanda, ce s-a întâmplat, de fapt

Citește și: Topul celor mai longevive animale de pe Pământ. „Campionul” mamiferelor s-ar putea să te surprindă

Asta înseamnă, pentru mintea umană, o perioadă insondabilă de timp. Pentru a face totul și mai de neînțeles din punct de vedere temporal, asta înseamnă că rechinii, care au evoluat cu aproximativ 450 de milioane de ani în urmă, au fost aici în toată perioada în care planeta noastră s-a rotit în jurul centrului galaxiei de două ori. Sau, altfel spus, aproximativ doi ani galactici.

Între timp, planeta a înconjurat centrul galaxiei de două ori

S-au schimbat multe pe Pământ în acești doi ani galactici, dar rechinii sunt atât de bătrâni încât au evoluat înaintea copacilor, care au apărut pentru prima dată pe Terra în urmă cu aproximativ 390 de milioane de ani.

În timp ce rechinii s-au schimbat, dar în cele din urmă au continuat să fie rechini, primii dinozauri au evoluat din șopârle și s-au bucurat de 165 de milioane de ani de supremație pe Pământ, înainte de a fi distruși, acum 66 de milioane de ani.

Citește și: A fost descoperită o nouă specie de rechin, cu dinți umani. Unde are habitatul această ființă bizară

Citește și: Povestea dispariției dinozaurilor e doar o joacă de copii pe lângă ce s-a întâmplat în adâncul oceanelor, în urmă cu 19 milioane de ani

Rechinii au continuat să supraviețuiască altor patru evenimente de extincție în masă trăite de planetă, probabil datorită diversității lor.

„Cred că este sigur să spunem că aceasta se datorează parțial pentru că rechinii sunt capabili să exploateze diferite părți ale coloanei de apă – de la oceane adânci și întunecate până la mări puțin adânci și chiar sisteme fluviale”, a spus Emma Bernard, curator al peștilor fosili la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, într-un articol pentru muzeu.

„Ei mănâncă o mare varietate de alimente, cum ar fi plancton, pești, crabi, foci și balene. Această diversitate înseamnă că rechinii ca grup au mai multe șanse de a supraviețui, dacă lucrurile din oceane se schimbă”.

În acest timp, într-un scenariu fantezist, dar pilduitor, dacă și-ar fi făcut timp să creeze telescoape în timp ce se învârteau în jurul galaxiei, rechinii ar fi văzut cum se creau inelele planetei Saturn.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele