Povestea dispariției dinozaurilor e doar o joacă de copii pe lângă ce s-a întâmplat în adâncul oceanelor, în urmă cu 19 milioane de ani

Povestea dispariției dinozaurilor e doar o joacă de copii pe lângă ce s-a întâmplat în adâncul oceanelor, în urmă cu 19 milioane de ani

Știm cu toții că una dintre cele mai captivante povești despre istoria planetei noastre o reprezintă dispariția dinozaurilor. Acum, o nouă descoperire pune în umbră această pagină de istorie și ne aduce în atenție o relatare cel puțin la fel de interesantă: cea a unor dispariții misterioase din urmă cu 19 milioane de ani, petrecute în adâncul oceanelor.

În urmă cu aproximativ 19 milioane de ani, au dispărut în mod inexplicabil aproximativ 90% din populațiile globale de rechini.

„Este un mare mister”

Disparițiile reprezintă un mister absolut pentru comunitatea științifică. Cercetătorii nu știu ce ar fi putut provoca decesul în masă al rechinilor.

Oamenii de știință spun că rechinii sunt pe Terra de sute de milioane de ani, timp în care specia s-a dezvoltat, a devenit mult prea puternică, a traversat multe momente de cumpănă și a reușit să supraviețuiască și să se adapteze, pentru ca, dintr-o dată, să dispară în masă.

De exemplu, rechinii au suferit pierderi de populație de 30 până la 40% în urma atacului asteroidului care a ucis dinozaurii acum 66 de milioane de ani, dar, după aceea, rechinii s-au bucurat de aproximativ 45 de milioane de ani de dominație pașnică a oceanului, navigând chiar și prin perturbări climatice mari.

Nu are sens această dispariție bruscă, din urmă cu 19 milioane de ani, spun cercetătorii, care nu găsesc o explicație logică.

„Este un mare mister”, spune Elizabeth Sibert, paleobiologă și oceanografă la Universitatea Yale. „Rechinii există de 400 de milioane de ani. Au trecut prin iad și înapoi. Și totuși, acest eveniment a eliminat [până la] 90 la sută dintre ei”.

Nu există niciun eveniment climatic evident care ar putea explica o astfel de schimbare masivă a populației de rechini, spun experții, care declară că, în urmă cu 19 milioane de ani, Terra nu trecea prin vreo transformare radicală. Nu s-a întâmplat nimic ieșit din comun care să perturbe atât de grav rechinii.

Și totuși, ceva a fost, iar cercetătorii speră să dezlege cât mai curând misterul, pentru a ne oferi o perspectivă și mai amplă asupra istoriei îndepărtate a formării planetei noastre.

Citește și: