02 feb. 2023 | 09:00

Cât costă „reînvierea” unei specii dispărute: cum plănuiesc cercetătorii să recreeze pasărea Dodo

ACTUALITATE
Cât costă

De-extincția este o știință foarte nouă și în prezent are foarte puțin succes experimental pentru a fi considerată o metodă științifică stabilită. Cu toate acestea, există suficiente cunoștințe teoretice care fac sunetul de extincție destul de posibil. Două metode primare au fost propuse pentru a reînvia animalele dispărute. Anume, acestea sunt clonarea și creșterea selectivă.

De-extincția lui Dodo primește o finanțare de 150 de milioane de dolari. Sunt mulți bani pentru o singură pasăre, dar un startup speră că aducerea înapoi a unor specii dispărute de mult ar putea ajuta la protejarea animalelor pe cale de dispariție.

De-extincția speciilor pierdute de mult timp este un termen mai degrabă SF, dar în ultimii ani companiile din lumea reală au încercat aducerea de grupuri de animale de dincolo de mormânt. Cel mai recent, Colossal Laboratories & Biosciences au planuri de a aduce înapoi pasărea pierdută Dodo.

150 de milioane de dolari pentru pasărea Dodo

Dodo (Raphus cucullatus) a petrecut câteva milioane de ani fericiți, trăind izolat pe insula tropicală Mauritius. Strămoșul său, porumbelul, a călătorit acolo, adaptându-se de-a lungul timpului pentru a deveni o pasăre care a trăit fără prădători printre țestoase gigantice.

Cu toate acestea, utopia s-a prăbușit când oamenii au sosit cu câteva specii invazive în plus. Neobișnuiți să aibă prădători de care să se teamă, Dodo erau o captură ușoară și, în cele din urmă, au fost vânați până la dispariție.

Ideea de-extincției a fost discutată de-a lungul istoriei, specii precum mamutul lânos și tilacina fiind ambele propuse pentru tehnica inovatoare. În 2022, o echipă de la Universitatea din California, condusă de profesorul de ecologie și biologie evolutivă Beth Shapiro, a adus dodo ca propunere, după ce i-a cartografiat genomul pentru prima dată.

Din păcate, chiar și înarmați cu un genom complet, ar fi foarte dificil pentru cercetători să readucă pasărea Dodo, din cauza obstacolelor pe care le reprezintă complexitățile reproducerii aviare.

Porumbelul Nicobar este cea mai apropiată rudă vie a păsării dodo

Oamenii de știință de la Colossal Laboratories & Biosciences, totuși, nu au fost dezarmați de această sarcină și chiar au mers până la conturarea foii de parcurs pentru a readuce pasărea dodo la viață. Pentru ei, începe cu cea mai apropiată rudă vie a păsării dodo, porumbelul Nicobar. Astfel, ei creează celule germinale primordiale (PGC). Acestea vor fi apoi transferate într-o gazdă de pui surogat, pentru că „bazele genomicei aviare și tehnologiile de editare pornesc de la găini”, spun cercetătorii, „cea mai populată pasăre din lume”.

Compania speră că acest lucru ar putea fi un start pentru conservarea speciilor amenințate de pe tot globul.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele