Cât câștigă un pensionar după 35 de ani de muncă în România. Ce trai îți asigură la bătrânețe salariul minim pe cartea de muncă
În ultimii ani, au apărut în mediul online tot mai multe simulări legate de fiabilitatea pe termen lung a sistemului actual de pensii, iar perspectivele nu sunt deloc optimiste. Nu de alta, dar te-ai aștepta ca după 35 de ani de muncă legală să ai o leafă lunară decentă.
Foarte mulți români optează în 2023 să primească salariul minim pe economie, iar cealaltă parte a salariului să le fie virată ”la negru”. Oamenii se gândesc că mai bine să aibă mai mulți bani în buzunar la momentul de față, decât să-și faciliteze un trai mai bun la bătrânețe. Nu ajută nici lipsa de încredere în sistemul național de pensii alimentată de o serie succesivă de decizii neinspirate din partea autoritățile române.
Citește și Se schimbă vârsta de pensionare în România eșalonat. La cât ajunge până în 2030 pentru românce
Care este pensia unui român cu salariul minim pe economie
În primul rând, merită avut în vedere că speranța de viață în România este aproape de a fi cea mai mică din Europa. Asta se traduce prin faptul că, după 35 de ani de muncă, în majoritatea cazurilor, te mai bucuri de pensia de la stat pentru aproximativ 12 ani. Cu alte cuvinte, pe lângă faptul că te bucuri de o sumă infimă la bătrânețe, sunt șanse inexistente să primești toți banii pe care i-ai cotizat.
Conform calculelor făcute de economistul Adrian Codîrlașu într-o intervenție la Antena 3 CNN, plecând de la faptul că fiecare român cotizează 21,25% din salariu pentru pensie, iar salariul minim brut este de 3000 de lei, la sistemul public de pensii ajung 595 de lei pe lună. În acest context, dacă salariul ar rămâne neschimbat pe întreaga perioadă a stagiului de activitate, pensia ar gravita în jurul valorii de 1.260 de lei, o valoare care sub nicio formă nu ți-ar asigura coșul zilnic de cumpărături și nici un trai decent.
Câți bani dă la stat un pensionar în perioada de activitate
Ca referință, printr-un calcul simplu, mergând mai departe cu exemplul de mai sus, pe parcursul unei stagiu complet de cotizare de 35 de ani, banii virați la bugetul de stat gravitează în jurul cifrei de 50.000 de euro. Din această sumă, cu un pic de noroc, dacă ești sănătos, încasezi doar 30.000 de euro. Restul de 20.000 de euro rămân la statul român și sunt redistribuiți, dacă nu cumva ajung să fie folosiți în alte proiecte ale autorităților.
Una peste alta, sistemul de pensii din România nu este unul foarte fiabil pe termen lung și nici nu reușește să încurajeze românii să cotizeze cât mai mult la sistemul de pensii. Nu de alta, dar există semne că va intra în colaps în următorii 10 – 15 ani.