Casetele audio revin la modă: de ce nu o să dureze

Casetele audio revin la modă: de ce nu o să dureze

În lumea muzicii, discurile de vinyl primesc multă atenție atunci când vine vorba de suporturi fizice la modă chiar și în zilele noastre. Vânzările sunt în creștere de ani de zile, iar același lucru începe să se întâmple și în cazul casetelor audio.

Casetele audio au fost introduse pe piață de Phillips, în 1963, și, la vremea respectivă, conțineau 45 de minute de muzică pe fiecare parte, ceea ce era destul de mult. Însă, poate cel mai mare avantaj al casetelor era dimensiunea lor.

Dimensiunea casetelor a dus la crearea unor playere muzicale portabile, dar și a mixtape-urilor, de vreme ce puteai achiziționa casete goale pe care le puteai înregistra cu ce vrei, în ce ordine dorești.

Casetele au fost forma principală de muzică ascultată între anii 1984-1991, dar au fost înlocuite cu CD-urile, ca mai apoi streamingul „să ucidă tot în calea sa”.

Casetele audio se întorc în viețile noastre

Între timp, se pare că vânzările la casete au început din nou să crească. Potrivit Neilsen Music, vânzările de casete în SUA au crescut cu 35% în 2017 și cu încă 23% în 2018.

În Marea Britanie, vânzările de casete au crescut cu 112% de la an la an în prima jumătate a anului 2019. Mai recent, vânzările s-au dublat față de 2020, dar și în 2021.

Oamenilor le plac casetele din aceleași motive pentru care le plac și discurile de vinyl. O casetă este un album întreg în ordinea care trebuie, de la început până la sfârșit. Nu poți sări cu ușurință peste un cântec iar acesta poate fi un avantaj, oricât de ciudat ar suna.

Prezentarea este, de asemenea, mare parte a ecuației. O casetă conține o inserție cu grafica albumului și, uneori, există și note suplimentare. Practic, cumperi întreaga experiență.

În general, totul se reduce la nostalgie.

Totuși, pe măsură ce oamenii se vor sătura de această nostalgie și vor trece la următoarea, casetele au toate șansele de a pica, din nou, într-un con de umbră. Un alt motiv ar fi ușurința cu care se demagnetizează, în timp.