11 sept. 2023 | 09:19

Care este cea mai frumoasă limbă, dar cea mai urâtă: ce spun cercetătorii

ACTUALITATE
Care este cea mai frumoasă limbă, dar cea mai urâtă: ce spun cercetătorii

Sunt unele limbi în mod natural mai frumoase decât altele? Frumusețea unei limbi este doar în urechile vorbitorului.

Se spune în mod obișnuit că unele limbi – să spunem franceză sau italiană – sunt mai frumoase „pentru ureche” decât altele – germana, spre exemplu. Dar poate o limbă să fie intrinsec frumoasă, în timp ce alta ar putea fi, pur și simplu, neplăcută în mod natural?

Într-un nou studiu, cercetătorii de la Academia Rusă de Științe și de la Universitatea Lund din Suedia au efectuat prima comparație interculturală la scară largă a sutelor de limbi, în încercarea de a răspunde la o întrebare simplă: unele limbi sună mai frumos decât altele?

În general, au găsit puține dovezi care să susțină afirmația că unele limbi sunt considerate „universal atractive” în diferite culturi. Frumusețea unei limbi este doar în urechile vorbitorului, se pare.

Care e cea mai frumoasă limbă

Eșantionul lor a implicat 2.125 de înregistrări din 228 de limbi din 43 de familii de limbi. Înregistrările fiecărei limbi au fost vorbite de cinci până la 11 persoane diferite pentru a controla atractivitatea vocală personală. Limbile au fost apoi redate pentru 820 de vorbitori nativi de engleză, chineză sau limbi semitice, cărora li s-a cerut să indice cât de mult le-au plăcut.

În general, a existat puțin consens în rândul oamenilor de diferite culturi cu privire la ce limbi sună mai plăcute. Cercetătorii scriu că „scorurile vorbitorilor de engleză, chineză și semitică au fost slab corelate”, ceea ce înseamnă, practic, că a existat foarte puțin acord între cele trei grupuri.

„Cele mai frumoase limbi potrivit vorbitorilor de chineză au fost mandarina, engleza și japoneza, în timp ce vorbitorii de limbi semitice preferau spaniola, engleză, italiana și araba”, scriu autorii studiului.

Acestea fiind spuse, au fost niște valori aberante. Majoritatea evaluatorilor, indiferent de cultura sau limba lor maternă, au acordat un rating „neobișnuit de scăzut” cecenei, o limbă caucaziană de nord-est vorbită de aproximativ 1,7 milioane de oameni în Republica Cecenă a Rusiei. La celălalt capăt al scalei, au existat scoruri surprinzător de mari pentru Tok Pisin, o limbă creolă în limba engleză vorbită în toată Papua Noua Guinee.

Dincolo de limbaj, a existat în mod clar și o anumită pasiune pentru anumite tipuri de voce. Descoperirile au arătat în mod clar o preferință pentru „voci feminine care respiră”, indiferent de limba pe care o vorbeau, spre deosebire de vocile masculine.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele