25 oct. 2023 | 13:26

Care ar fi originea asteroidului care orbitează Pământul. Descoperirea fascinantă a cercetătorilor, legătura cu Luna

ACTUALITATE
Care ar fi originea asteroidului care orbitează Pământul. Descoperirea fascinantă a cercetătorilor, legătura cu Luna

Originea asteroidului Kamo’oalewa, un obiect cosmic ce orbitează Pământul aproape ca un veritabil satelit, a fost dezbătută încă de la descoperirea sa, în 2016. Un studiu recent a avansat o teorie fascinantă, ce leagă acest cvasi-satelit al Terrei de Lună.

Ce este un ”cvasi-satelit”

Originea asteroidului Kamo’oalewa, cu „numărul de înregistrare” științific 469219, reprezintă o sursă de dezbateri în contradictoriu pentru oamenii de știință.

În ultimele două decenii, astronomii au descoperit că Pământul este însoțit prin spațiu nu doar de Lună și de obiectele pe care noi le-am plasat pe orbită, ci și de obiecte cunoscute sub numele de cvasi-sateliți.

Ei reprezintă una dintre cele trei categorii de obiecte care coorbitează cu planeta noastră, având, de asemenea, un an pentru a călători în jurul Soarelui, dar pe o orbită mai alungită.

Citește și: NASA are planuri îndrăznețe cu un asteroid unic. În ce mod vrea să-l studieze, cum ne ajută misiunea

Dintre cvasi-sateliți, Kamo’oalewa este probabil cel mai interesant, motiv pentru care China își propune să lanseze, în 2025, o navă spațială care să și aterizeze pe corpul ceresc.  Descoperită pentru prima dată în 2016, cu o lungime de 45-60 de metri , asteroidul este mai mare decât ceilalți cvasi-sateliți, iar orbita sa este mai stabilă.

Originea asteroidului s-ar afla pe Lună

Chiar dacă în prezent nu ajunge niciodată mai departe de 10 ori distanța dintre Pământ și Lună, Kamo’oalewa este detectabil doar de cele mai mari telescoape, pentru scurt timp în fiecare an. Alteori este prea departe sau prea aproape pe direcția Soarelui, ceea ce-l face, de asemenea, aproape imposibil de zărit.

În urmă cu doi ani, au fost prezentate dovezi că spectrul lui Kamo’oalewa este mai asemănător cu cel al unor roci lunare, decât cu cel al asteroizilor cu care părea să semene prima dată.

Citește și: NASA a adus o bucată de asteroid pe Pământ, în premieră. Ce trebuie să știi despre OSIRIS-REx și Bennu

Echipa care a descoperit acest lucru a speculat că el ar fost „expulzat” de pe Lună atunci când un asteroid mai mare s-a prăbușit pe satelitul natural al Terrei. Cu toate acestea, chiar și autorii acelei lucrări au admis că au îndoieli considerabile și doar au considerat ideea ca fiind ceva mai probabilă decât orice alte alternative.

Acum, ipoteza lunară legată de originea asteroidului a fost îmbogățită și susținută cu o explicație a circumstanțelor în care un obiect ar fi putut fi desprins de pe Lună și a ajuns pe orbita sa actuală.

Nu este neobișnuit ca un obiect să lovească Luna cu atâta forță încât lansează bucăți în spațiu. Am găsit meteoriți care se potrivesc cu rocile Lunii, aduse înapoi de astronauții Apollo.

Care este opinia oamenilor de știință

Același lucru se întâmplă și cu Pământul, în ciuda unei atmosfere protectoare și a unei gravitații mult mai mari. Cu toate acestea, fragmentele ar putea ajunge uneori pe orbite similare cu ale noastre, dar nimeni nu era sigur dacă acest lucru era chiar posibil.

Cu toate acestea, prin modelarea unei game largi de viteze de intrare și a locațiilor în care un asteroid ar putea lovi, o echipă condusă de doctorul Aaron Rosengren de la Universitatea din California, San Diego, a arătat că acest lucru se poate întâmpla. Rezultatele studiului au fost publicate în Communications Earth & Environment.

Cercetătorii au descoperit că există șanse de 6,6% ca să apară condițiile potrivite pentru ca produsul unui impact de pe Lună să fie coorbital cu Pământul și Luna. Cu toate acestea, a fost mai puțin probabil să devină un cvasi-satelit precum Kamo’oalewa, procentul scăzând la doar 0,8%.

Citește și: Asteroidul care ar putea să elimine viața de pe Pământ. Ce șanse sunt să ne lovească curând

Deși este șansă mică, asta face ca originea asteroidului  Kamo’oalewa legată de Lună să fie plauzibilă, în timp ce o origine în centura de asteroizi ar fi și mai puțin probabilă.

O aterizare cu succes pe obiectul cosmic și o colectare de mostre nu numai că ar confirma dacă acesta a făcut vreodată parte din Lună, dar ar putea să ofere indicii și despre vârsta asteroidului.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele