11 sept. 2023 | 13:11

Când se prescriu datoriile la ANAF și la bănci: din acel moment, nu-ți mai cere nimeni banii

ACTUALITATE
Când se prescriu datoriile la ANAF și la bănci: din acel moment, nu-ți mai cere nimeni banii

Adesea fără să-și dorească sau fără să conștientizeze unde vor ajunge, mulți români se trezesc cu datorii către ANAF sau către instituțiile bancare de la care au contractat împrumuturi.

Dacă ai datorii la stat sau la vreo bancă, trebuie să știi că există posibilitatea prescrierii lor. Mai mult, în legislația în materia au intervenit modificări în ultimii ani, iar toate acestea sunt prevăzute de Codul civil.

Când scapi, de fapt, de datoriile către stat sau bănci

Conform explicațiilor avocatnet.ro, „dacă pe vechiul cod regula era că termenul de cinci ani în care Fiscul are dreptul să stabilească obligații fiscale curge de la data de 1 ianuarie a anului următor (articolul 91 din OG 92/2003), pe noul cod regula este că termenul curge de la data de 1 iulie a anului următor (articolul 110 din Legea 207/2015). Cu alte cuvinte, anul fiscal 2015 a fost ultimul pentru care s-a aplicat regula prescrierii la 1 ianuarie, iar anul fiscal 2016 a fost primul pentru care s-a aplicat regula prescrierii la 1 iulie (prescrierea sa a fost întârziată și a intervenit abia în 2023)”.

Concret, subliniază sursa citată, „anul 2017 trebuia să se prescrie la 1 iulie 2023, dar se adaugă 253 de zile (perioada de suspendare amintită mai sus), astfel că prescrierea intervine, de fapt, la 10 martie 2024”.

Acestea fiind spuse, datoriile la Fisc se prescriu la 5 ani după achitare, calculați începând cu data de 1 iulie a anului următor față de cel pentru care este datorată obligația fiscală.

Desigur, e indicat să te asiguri că natura datoriilor tale nu intră sub reglementarea unor alte legi speciale, ce pot să prevadă termene diferite, de la caz la caz. E important în acest sens să apelezi la ajutor de specialitate pentru a fi consiliat corespunzător.

Dacă însă problema ta nu e legată de datoriile către stat, ci ai o creanță către o instituție bancară, trebuie să știi că “dreptul de a obține executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel”. Important de reținut în acest sens este că banca poate solicita executarea silită a plății unei datorii la 60 de zile de la momentul în care termenul pentru plata unei facturi este depășit. În acești trei ani e foarte important cum acționează banca. De exemplu, termenul de prescriere se suspendă, iar datoria nu mai poate fi prescrisă în cazul în care banca a solicitat executarea silită a plății înainte de expirarea celor trei ani – acesta este și scenariul pe care debitorii nu și-l doresc, din motive lesne de înțeles. Aceștia așteaptă ca banca să nu mai întreprindă nicio acțiune, pentru a se bucura de scurgerea celor trei ani, dar trebuie precizat faptul că în practica judecătorească puține cazuri de aceste tipuri există, fiindcă băncile în mod evident nu vor să piardă șansa de a-și recupera banii.

Totuși, procedura executării silite este una complexă și necesită studii și practică avansate în domeniu, în caz contrar pot exista numeroase interpretări, fiindcă legislația le permite. Prin urmare, și aici, dacă o datorie, e indicat să consulți experți în executare silită, de preferat să ceri ajutorul unui executor reputat, cu experiență, care te poate consilia în pașii pe care-i ai de urmat, ținând cont de situația ta particulară.