08 feb. 2023 | 09:59

Când se decid bărbații să facă copii, dar femeile: ce arată un nou studiu, de la Homo sapiens încoace

ACTUALITATE
Când se decid bărbații să facă copii, dar femeile: ce arată un nou studiu, de la Homo sapiens încoace

Oamenii de știință au descoperit o nouă modalitate de a identifica vârstele medii la care bărbații și femeile au decis să facă copii, de-a lungul istoriei evoluției umane.

Studiind mutațiile ADN-ului la oamenii moderni, ei au descoperit o fereastră care le-a permis să privească cu 250.000 de ani înapoi în timp, conform celui mai nou studiu în acest sens.

„Prin cercetările noastre asupra oamenilor moderni, am observat că am putea prezice vârsta la care oamenii aveau copii, din tipurile de mutații ADN pe care le-au lăsat copiilor lor”, spune coautorul studiului Matthew Hahn, de la Universitatea Indiana din Bloomington.

„Apoi am aplicat acest model strămoșilor noștri, pentru a determina la ce vârste au procreat strămoșii noștri”.

Când făceau copii Homo sapiens

Ei au descoperit că, în ultimii 250.000 de ani, vârsta medie a oamenilor de a avea copii este de 26,9 ani. Pentru context, acum 300.000 de ani este aproximativ momentul în care specia noastră a apărut pentru prima dată.

În medie, tatăl Homo sapiens a fost întotdeauna mai în vârstă decât mama Homo sapiens, a constatat studiul, bărbații devenind părinți la 30,7 ani, față de 23,2 ani la femei.

Dar diferența de vârstă s-a redus în ultimii 5.000 de ani, adaugă cercetătorii, remarcând că cele mai recente estimări ale studiului sugerează că vârsta medie la care femeile devin mame este acum de 28 de ani. Această tendință pare determinată în mare măsură de femeile care au copii la vârste mai înaintate, sugerează ei.

În afară de creșterea recentă a vârstei materne, studiul a constatat însă o consistență remarcabilă în vârsta medie a noilor părinți, de-a lungul existenței speciei noastre. Nu a crescut constant din preistorie, relatează echipa, deși a fluctuat în timp.

Vârsta medie la concepție pare să fi scăzut cu aproximativ 10.000 de ani în urmă și, deoarece aceasta ar coincide aproximativ cu apariția agriculturii și apariția civilizației, cercetătorii spun că ar putea fi legată de creșterea rapidă a populației la acea vreme.

Istoria înregistrată datează de doar câteva mii de ani în cel mai bun caz, iar informații ample, la nivel de populație, precum aceasta, sunt greu de obținut doar din dovezile arheologice.