21 nov. 2023 | 08:33

Când a fost emisă prima monedă românească oficială. Istoria Leului, de la începuturi

ACTUALITATE
Când a fost emisă prima monedă românească oficială. Istoria Leului, de la începuturi

Leul este moneda națională a României, însă știai cât de veche este această monedă, de fapt?

Vezi și: Cea mai valoroasă monedă de 50 de bani. Verifică și tu dacă o ai acasă, o poți vinde cu o sumă uriașă acum

Într-o reformă monetară desfășurată la data de 1 iulie 2005, România a schimbal leului anterior, ROL, cu un nou leu numit RON, raportat la o valoare de 1 RON pentru 10.000 ROL.

Banii românilor, de la începuri până în zilele noastre

Etimologia acestui nume are la bază circulația în secolul al XVII-lea a talerilor-leu olandezi – în neerlandeză Leeuwendaalder, iar în germană Löwentaler și, până în 1901, Löwenthaler -, aceste monede fiind denumite astfel datorită prezenței unui leu înaripat gravat pe partea inversă.

Chiar și după retragerea talerilor din circulație, termenul „leu” a rămas folosit ca referire generică pentru monedă.

În anul 1867, leul românesc a devenit unitatea monetară a Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești.

În istoria monetară a teritoriului românesc, cea mai veche monedă atestată este drahma de argint, emisă de orașul grecesc Histria, în anul 480 î.e.n.

Geto-dacii au utilizat monede macedonene, apoi au emis propriile monede din argint, similare cu cele ale celților, și ulterior celebrele monede kosoni din aur.

Monedele romane, precum denarii republicani sau imperiali, au pătruns și ele în teritoriul Daciei, chiar înaintea ocupației romane, și au continuat să circule și după retragerea aureliană, fiind ulterior înlocuite de monede bizantine.

În cadrul statelor românești medievale, au fost emise monede, primul domnitor care a emis monede fiind Vladislav I în Țara Românească, el bătând ducați munteni din argint, iar Petru Mușat în Moldova, acesta emițând groși de argint.

În contrast cu Țara Românească și Moldova, Transilvania a avut emisiuni monetare în stilul vestic-european: groși, oboli, dinari, creițari, guldeni, taleri și ducați, începând cu anul 1538 e.n.

Pe teritoriul românesc, au circulat diverse tipuri de monede de-a lungul secolelor, printre acestea incluzându-se talerii turcești, galbenii ungurești și austrieci, zloții, carboavele rusești, țechinii venețieni, numărându-se peste 100 de tipuri.

De exemplu, o monedă datată în 1713 a dus chiar și la luarea capului unui domnitor. Este vorba despre Constantin Brâncoveanu, care a scos o monedă-medalie cu efigia sa, acțiune considerată ca fiind „un semn de independență”, dar care a provocat revolta otomanilor.

Vezi și: Cea mai rară monedă din România. Cât costă și unde poate fi admirată

Ar fi putut exista o monedă numită „român”

Monedele Sadagura au reprezentat primele monede comune ale Principatelor Române Moldova și Muntenia, fiind introduse în circulație de către armata de ocupație rusă, în timpul Războiului Ruso-Turc (1768-1774).

Prin Regulamentele Organice adoptate în 1831 în Țara Românească și în 1832 în Moldova, s-au stabilit monedele care puteau fi folosite pe teritoriul românesc, precum galbenul austriac sau sfanțul de argint.

Ca un gest de recunoaștere a Unirii, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a propus emisiunea unei monede numită „român” sau „romanat”, la propunerea lui Ion Heliade Rădulescu.

Totuși, această inițiativă nu a putut fi pusă în practică, fiind condiționată de cantitatea de metal prețios disponibilă în vistieria statului, precum și de voința otomană, care nu accepta emisiunea de monede proprii pentru statele vasale.

Cuza a încercat totuși să bata o monedă de aramă în 1864 la Paris, având chipul său, dar aceasta nu a intrat în circulație din cauza opoziției Turciei.

Vezi și: Moneda din România care valorează aproape 40.000 de lei. E recentă, ce are special: ”O scot la licitaţie”

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele