18 dec. 2023 | 10:40

Cafeaua, „licoarea magică” a dimineților morocănoase. Oamenii de știință îți dau încă un motiv s-o bei, ce beneficii are

ACTUALITATE
Cafeaua, „licoarea magică” a dimineților morocănoase. Oamenii de știință îți dau încă un motiv s-o bei, ce beneficii are

Fără niciun dubiu, cafeaua poate fi unul dintre motivele de bucurie de dimineață, mai ales dacă te trezești deja obosit.

Cercetările recente au dezvăluit un beneficiu surprinzător pentru sănătate asociat cu această băutură adorată de mulți: prevenirea sindromului colonului iritabil (IBS).

Vezi și: De ce este bine să bei mereu apă înainte de cafea. Efectul surprinzător pe care îl produce în corp

Cafeaua te poate ajuta să nu dezvolți sindromul colonului iritabil

IBS este o afecțiune gastrointestinală caracterizată prin dureri abdominale cronice și modificări ale funcției intestinale.

Un studiu publicat în Nutrients a arătat un lucru interesant: consumul de cafea a fost asociat cu o reducere a riscului de a dezvolta IBS.

Participanții care au consumat cafea au prezentat șanse cu 16% mai mici de a dezvolta această afecțiune comparativ cu cei care nu au băut cafea.

Deși cauza exactă a IBS nu este cunoscută, cercetătorii cred că cafeaua ar putea avea un impact pozitiv datorită conținutului de cofeină și a altor compuși bioactivi.

Acești compuși pot influența microbiomul intestinal și pot oferi proprietăți antiinflamatorii care să ajute la prevenirea IBS.

Vezi și: Câtă cafea trebuie să consumi vara, de fapt. Mihaela Bilic, despre beneficiile ei: „O să fiţi surprinşi”

Moderația, cheia succesului

Totuși, cafeaua trebuie băută cu moderație pentru a obține aceste beneficii. Consumată în exces sau în mod incorect, această băutură poate reprezenta un pericol pentru sănătate, inclusiv pentru funcția cerebrală.

Deși cercetările sugerează că obiceiul de a consuma cafea poate reduce riscul unor afecțiuni neurodegenerative și poate contribui la menținerea sănătății creierului, acest lucru nu confirmă o relație directă de cauzalitate.

În plus, cafeaua este cunoscută pentru efectele sale antioxidante și antiinflamatorii, contribuind la îmbunătățirea atenției, concentrării și dispoziției.

În timp ce studiile continuă să descopere mai multe despre efectele pozitive ale cafelei asupra sănătății, este important să se acorde atenție consumului și să se respecte moderația pentru a beneficia de potențialele avantaje fără a afecta sănătatea.

Vezi și: De ce să nu pui niciodată zahăr în cafea. Greşeala care te pune în pericol, nu ţi-ar fi trecut prin cap asta

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele