Buncărele secrete ale lui Putin, ascunse lumii. Cum s-a luptat Kremlinul cu YouTube înaintea începerii războiului din Ucraina. VIDEO
Informațiile despre buncărele secrete din Moscova au fost cenzurate de autoritățile din Moscova chiar înainte de lansarea invaziei în Ucraina. Kremlinul s-a luptat cu YouTube înainte ca liderul rus Vladimir Putin să dea startul războiului, pe 24 februarie 2022.
Informațiile despre „buncărele secrete” din Moscova, cenzurate
Autoritățile ruse au cenzurat informațiile despre „buncărele secrete” din Moscova, chiar înainte de invazia Ucrainei, conform portalului independent de știri Meduza, citat de Newsweek.
Agenția Federală pentru Supravegherea Comunicațiilor din Rusia, Roskomnadzor, a cerut în februarie 2022 ca YouTube să elimine o prelegere a istoricului Dmitry Yurkov despre buncărele sovietice, publicată cu un an înainte.
Prelegerea a prezentat informații din cartea lui Yurkov „Fortificația specială urbană a anilor 1930-1960 – buncărele secrete” și s-a concentrat în special pe „Bunkerul 703” din Moscova, care a fost declasificat în anul 2018 și este acum un muzeu.
Agenția a susținut că prelegerea conținea „informații care reprezintă secrete de stat” care erau „folosite în interesul apărării țării”. Nu este clar dacă prelegerea conține „materiale secrete”.
Vladimir Putin, ordin referitor la pregătiri pentru protecția populației
Pe de altă parte, Vladimir Putin a ordonat pregătirile pentru protecția populației, fiind inspectate și renovate mii de adăposturi antiaeriene rusești în cazul unui atac cu rachete, deși acesta era considerat improbabil pe teritoriul rusesc, conform The Guardian.
De mulți ani, buncărele din Samara au dat naștere unui cult printre istoricii urbani și amatorii „săpători”, devenind subiect de legendă. Potrivit unei legende, Iosif Stalin ar fi reușit să sape ascunzătoarea subterană „Obiectul nr. 1” fără ca locuitorii să observe ceva.
O altă legendă este că buncărele principale, denumite după personalități precum Iosif Stalin, Mikhail Kalinin și Lavrentii Beria, erau legate printr-un pasaj secret subteran ce nu a fost niciodată descoperit.
„În regiunea Samara, ca urmare a instrucțiunilor președintelui rus, se desfășoară lucrări la scară largă în legătură cu structurile protecției civile pentru a pune în aplicare măsuri de protejare a populației. Înainte de finalizarea lor, comentariile cu privire la această categorie de structuri sunt premature”, a declarat un reprezentant local al agenției federale pentru gestionarea proprietății de stat.
Locurile în care se află adăposturile antiaeriene din Rusia și planurile acestei țări de a proteja populația în cazul unui război la scară largă sunt considerate o chestiune de securitate națională.