Bula imobiliară nu dă semne să explodeze curând. Ce se întâmplă cu prețurile la locuințe, cu chiriile de apartamente
Piața imobiliară din Europa pare să fie mai interconectată ca niciodată. Realitatea îngrijorătoare din Suedia se regăsește, într-o formă sau alta, și în marile orașe din România, dar și în Germania, Franța și alte economii care, până nu de mult, păreau imune la criză.
Institutul European de Statistică a publicat cea mai recentă analiză referitoare la piața imobiliară din Europa. Astfel, s-a ajuns la concluzia că, pe teritoriul Uniunii, în al doilea trimestru din 2023, prețurile locuințelor au crescut cu 0,3% comparativ cu primul trimestru. Tot în aceeași perioadă, chiriile au crescut cu 0,7%, după cum atrage atenția Eurostat.
Criza imobiliară ascunsă în creșteri de prețuri
Ca să înțelegi un pic mai bine ce se întâmplă în piața imobiliară din Europa, trebuie să faci o comparație cu realitatea anului trecut. Ca referință, comparativ cu al doilea trimestru din 2022, prețurile locuințelor au scăzut cu 1,1%, o tendință care nu a mai ieșit la iveală de aproximativ un deceniu. În timp ce numărul de tranzacții s-a prăbușit, pentru că oameni nu-și mai permit să cumpere un apartament sau o casă, alternativa este dată de chirii, iar acestea sunt mai mari cu 3%.
În mod realist, chiriile au crescut constant încă din 2010, până în al doilea trimestru din 2023. Pe de altă parte, prețurile locuințelor au înregistrat fluctuații semnificative. Ca o scurtă retrospectivă, după o scădere bruscă între al doilea trimestru din 2011 și primul trimestru din 2013, prețurile locuințelor au rămas mai mult sau mai puțin stabile între 2013 și 2014.
A urmat o creștere rapidă la începutul anului 2015, iar prețurile locuințelor au crescut mai rapid decât chiriile până în al doilea trimestru al anului 2022. În al treilea trimestru din 2022, prețurile locuințelor au crescut în același ritm cu chiriile (ambele +0,7% față de al doilea trimestru din 2022). Începând cu trimestrul al patrulea din 2022, prețurile locuințelor au scăzut timp de două trimestre la rând, înainte de a înregistra o mică creștere în trimestrul al doilea din 2023, mai atrage atenția Eurostat, conform Economedia.ro.
De ce se discută de bula imobiliară din Europa
În perioada 2010 – 2023, în Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Cehia, Luxemburg și Austria, prețul locuințelor a crescut de peste două ori, după cum se poate vedea și în graficul de mai sus. Media europeană la creșterea prețurilor a fost de 46%, în timp ce chiriile au înregistrat o creștere de 21%. În mod evident, au existat și excepții de la regulă, dar prețurile la apartamente au crescut mai mult decât chiriile în 20 din ce 27 de state membre UE.
În România, prețurile la locuințe s-au majorat cu 25% în acest interval, deși, din nou, tendința a fost mult mai accelerată într-o mână de orașe, precum Cluj, București, Brașov, Constanța sau Iași, decât în restul țării.
La polul opus, s-au înregistrat scăderi de prețuri în Grecia (-14%), Italia (-8%) și Cipru (-3%). În materie de chirii, prețurile au crescut în 26 de țări din UE, cele mai mari creșteri fiind înregistrate în Estonia (+208%) și Lituania (+168%). Singura scădere a prețurilor chiriilor a fost înregistrată în Grecia (-21%).