03 iul. 2023 | 07:00

Bula imobiliară din România a explodat, BNR vine cu un avertisment important: ce trebuie să știi dacă vrei un apartament în 2023

ACTUALITATE
Bula imobiliară din România a explodat, BNR vine cu un avertisment important: ce trebuie să știi dacă vrei un apartament în 2023

Banca Națională a României a publicat cea mai recentă ediție a raportului referitor la piața imobiliară din țara noastră. Acesta ilustrează fără echivoc faptul că scumpirile la apartamente din ultimul an, deși au devenit o constantă în multe regiuni, nu au făcut decât să îngroape tranzacțiile de locuințe de pe meleaguri mioritice și să trădeze o problemă mai gravă.

Pentru a înțelege de ce prețurile la apartamente nu mai au nicio legătură cu puterea de cumpărare a românilor, este suficient să te uiți pe secțiunea din analiza BNR referitoare la raportul dintre prețul unei locuințe și salariul celor care, în teorie, ar trebui să și le permită. În Cluj, de exemplu, unde sunt cele mai mari creșteri ale prețurilor, tinde să fie imposibil să-ți mai permiți o casă sau un apartament, cu atât mai puțin prin intermediul unui credit ipotecar. În acest context, nu ar trebui să vină ca o surpriză prăbușirea numărului de tranzacții în regiuni care, în condiții normale, ar fi la foarte mare căutare, vezi București și Ilfov.

tranzactii imobiliare BNR

Sursa foto: Hotnews.ro

Prețurile la apartamente nu mai au legătură cu posibilitățile românilor

În raportul anul al Băncii Naționale al României, citat de Hotnews, se atrage atenția asupra faptului că prețurile sunt în continuare influențate, printre altele, și de intensificarea tensiunilor geopolitice generate de conflictul militar dintre Rusia și Ucraina. În ceea ce privește indicatorul preț/salariu, acesta e la cele mai mici valori în județele Giurgiu, Teleorman și Caraș-Severin, unde fenomenul de depopulare este la apogeu, iar oamenii aleg să fugă fie în străinătate, fie în marile orașe ale României, precum București, Cluj, Brașov, Timișoara, Constanța sau Iași.

Încercând să înțeleagă ce se petrece pe piața imobiliară din România, oficialii BNR au concluzionat că, la momentul de față, prețurile sunt influențate de două lucruri. În primul rând, de disparitățile uriașe dintre cererea și oferta de bunuri imobiliare în regiunile din țară. În al doilea rând, de concentrarea regională a împrumuturilor ipotecare, în contextul gradului de sărăcie din regiunile mai puțin dezvoltate. Una peste alta, vorbim de discrepanțe provocate atât de nivelul salariilor, cât și al prețurilor proprietăților.

În orice caz, pentru a înțelege de ce a explodat bula imobiliară din România, aruncă o privire pe graficul de mai sus. Acesta ilustrează în procente prăbușirea numărului de tranzacții în ianuarie – mai 2023 comparativ cu ianuarie – mai 2022.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele