02 iul. 2023 | 09:00

Criza imobiliară își arată colții în România, scăderi de 30% în București: ce trebuie să știi dacă vrei un apartament

ACTUALITATE
Criza imobiliară își arată colții în România, scăderi de 30% în București: ce trebuie să știi dacă vrei un apartament

Piața imobiliară a suferit foarte multe transformări importante în 2023, iar dezastrul nu s-a încheiat, mai ales pentru dezvoltatorii și vânzătorii de apartamente.

Încă de la începutul anului, s-a vorbit de o scădere importantă a numărului de tranzacții înregistrate în marile orașe din România, acelea care dau tonul pieței imobiliare de la noi. A trecut jumătate de an, iar situația pe același subiect nu pare decât să se fi înrăutățit. În momentul în care vorbim de scăderi de aproximativ 30% a numărului de achiziții în București, este clar că vorbim de o simptomă a unei probleme mai grave.

Ce se întâmplă cu apartamentele în România

În primele cinci luni din 2023, conform analiștilor de la Colliers, piața imobiliară din București și din celelalte mari orașe ale României au înregistrat o scădere a tranzacțiilor cu 30%. Aceasta este consecința naturală a faptului că saltul fabulos în ceea ce privește dobânzile la credite bancare, cumulate cu impredictibilitatea pieței ipotecare de pe meleaguri mioritice, sperie posibilii clienți.

Ca referință, în ultimii patru ani, soldul creditelor pentru locuințe a crescut în medie cu 10 – 12%, constant. În 2023, vorbim de doar 1,2%, în contextul în care problemele au început să apară din a doua jumătate a anului trecut.

„Stocul creditelor pentru locuințe a scăzut în fiecare din primele patru luni ale acestui an, ceea ce înseamnă că băncile au acordat mai puține credite pentru locuințe decât au fost rambursate. Perspectivele dobânzilor pentru a doua parte a anului arată puține semne de îmbunătățire, astfel că ne așteptăm să vedem o continuare a acestui trend.

Evoluția anuală a creditelor pentru locuințe va intra în teritoriu negativ, iar o consecință este faptul că procentul tranzacțiilor care se bazează pe credit scade, pentru că o parte dintre cumpărători nu își mai permit să acceseze un credit ipotecar, așa că se văd nevoiți să amâne decizia de cumpărare”, a declarat Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

În privința estimărilor pe termen lung, aceeași experți sunt de părere că trendul actual va duce la îmbunătățirea accesibilității locuințelor, scăderea prețurilor la apartamente.

„Cei care continuă să investească în dezvoltarea de noi proiecte în această perioadă vor avea cel mai mult de câștigat în perspectiva anului viitor, când ne așteptăm la detensionarea condițiilor de finanțare. De asemenea, volumul foarte bun al lucrărilor de infrastructura din această perioadă va debloca din potențialul de dezvoltare pe care îl înregistrează atât zona capitalei, cât și orașele situate de-a lungul autostrăzilor spre Moldova sau spre Transilvania”, a concluzionat Gabriel Blăniță, conform Wall-Street.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele