11 aug. 2023 | 10:23

Bugetarii din Finanțe, foc și pară. Ce nemulțumiri au. ”Un salariu de 6.000 de lei net este mic”

ACTUALITATE
Bugetarii din Finanțe, foc și pară. Ce nemulțumiri au. ”Un salariu de 6.000 de lei net este mic”

Bugetarii din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara s-au făcut foc și pară după ce Guvernul a propus o serie de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare ce ar afecta peste 22.000 de persoane din sistem. Peste 15.000 de angajați au intrat joi în grevă spontană, iar liderii sindicali au spus care sunt nemulțumirile.

Ce nemulțumiri au angajații din Finanțe

Sindicaliștii din Finanțe au spus că ordonanța pregătită de Guvern care îi nemulțumește include prevederi referitoare la: plafonarea sporului de condiții vătămătoare la 1000 de lei; oprirea acordării indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță pentru cei cu venitul brut de peste 10.000 lei, anularea posturilor vacante și desființarea biroului și funcției de șef birou.

Liderii sindicali au precizat că măsurile propuse de Guvern ar aduce o reducere salarială de aproximativ 700 de lei unui angajat, pe lângă pierderea unor posturi şi a unor sporuri. Aceștia cer egalizarea salariilor la nivel maxim în plată şi introducerea în legea salarizării a familiei ocupaţionale finanţe, cu o grilă de salarizare corespunzătoare.

”Este o formă de grevă spontană pe care colegii noştri au adoptat-o deja. Nu este controlabilă de sindicat. Noi voiam să pornim pe 22 (august) aceeaşi acţiune de protest, dar între timp colegii noştri s-au supărat şi mai tare şi au ieşit în forme spontane. Să vedem cum le controlează Guvernul.

Din ce ştiu acum, la prima mână, la nivel naţional, sunt vreo 15.000 de persoane la protest”, a declarat joi preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, Vasile Marica, la protestul spontan declanşat de angajaţii din Ministerul de Finanţe, adăugând că angajaţii din sistem vor protesta ”în mod sigur” şi vineri, la nivel naţional, și că sunt dispuşi să stea în grevă ”cât va fi nevoie”.

”10.000 de lei brut și 6.000 de lei net sunt bani puţini”

De asemenea, liderul sindical a spus că este de părere că un salariu brut de 10.000 de lei și unul net de 6.000 de lei este mic pentru angajații din Finanțe. Explicația lui este aceea că un inspector fiscal care se duce la OMV să îl verifice este nevoit să se certe cu un avocat care are 10.000 de lei net.

”Problema este fundamental diferită faţă de modul în care sunt trataţi aceşti oameni. Faptul că politicienii dau vina numai pe noi că nu s-au făcut încasări, în condiţiile în care ei fac Codul fiscal, ei fac legile, ei ne obligă să facem un anumit tip de legislaţie, n-avem nicio vină pe chestia asta.

Protestul nu are nici o legătură cu norma de hrană, cu tichetele de vacanţă. Este o problemă sistemică. De ani de zile sistemul ăsta n-a fost nici finanţat, nici promovat, niciun sistem de carieră, iar acum vine şi răstoarnă ce s-a construit cât de puţin”, a adăugat el.

Ciolacu, despre ministrul de Finanțe: ”Un singur lucru a greșit”

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a spus că nu îi cere nimeni să demisioneze ministrului de Finanțe, Marcel Boloș. Premierul l-a numit ”un om de bună-credință, priceput”, dar a precizat că a făcut un singur lucru greșit.

”Nu are acea parte de a comunica cu oamenii. Este copleşit în acest moment pentru că este o presiune foarte mare pe domnia sa şi pe ministerul pe care-l conduce. Un singur lucru a greşit domnul Boloş – nu poţi să le faci pe toate singur. Puterea trebuie întotdeauna să o împarţi.”, a spus Ciolacu.

Premierul a adăugat că l-a sunat pe Marcel Boloş după protestul ce a avut loc la Ministerul Finanţelor şi i-a cerut să comunice în continuare cu oamenii, pentru că nu se taie salarii. În plus, i-a dat mână liberă ca să schimbe ANAF-ul și să aducă profesioniști.